Mainos

Niinistö: Nyt maksetaan 2000-luvun hölmöilyistä

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö näkee Kreikan kriisin taustalla teknorahan luomisen tällä vuosikymmenellä. Euroopassa maksetaan siis nyt keinotekoisen talouskuplan aiheuttamia kustannuksia.

Niinistön mukaan yhteistä viime aikojen talouskriiseille on keinotekoisen talouden puhkeaminen.

- Se hyvä, mitä hyvinä vuosina tehtiin, ei ole riittänyt, vaan silloin luotiin keinotekoista teknorahaa kaiken maailman johdannaisilla. Nyt se kuplasairaus puhkeilee siellä täällä. Kun kaikki ovat mukana samassa hölmöilyssä, niin syntyy isompi kupla eli systeemivirhe kasvaa.

Huomenta Suomessa vieraillut Niinistö näkee, että Kreikan kohdalla EU:n mukaantulo on ollut välttämätöntä. Hänen mukaansa kyse ei ole kuitenkaan kreikkalaisten eikä edes Kreikan velkojien pelastamisesta, vaan Euroopan ja jopa maailman talouden pelastamisesta.

- Olemme niin riippuvaisia toisistamme, että jos yksi, riittävän iso talous alkaa oireilla tai suorastaan kaatuu, niin dominoteoria vie mukanaan pankkimaailman kautta paljon muitakin.

Yksittäinen maa ei kaada korttitaloa

Valtiot ovat viime vuosina taanneet paljon, esimerkiksi talletuksia ja pankkien rahansaantia. Nyt taataan vielä enemmän.

- Laitetaan asia mittasuhteisiin. Kiinalla on kolme kertaa enemmän valuuttareserveissään kuin mitä nämä paketit ovat yhteensä. Kyllä niitä takauksia alkaa silti kertyä sellainen määrä, että jos tästä korttitalosta seuraisi jotain todella vakavaa, niin silloin kaatuu hirvittävän paljon, jos takaukset todentuisivat, Niinistö laskee.

Hän ei usko, että yksittäinen toinen maa riittäisi kaatamaan koko taloa, sillä 750 miljardin takauspaketti ennaltaehkäisee muidenkin velkojien hermostumista. Hän muistuttaa, että varsinaiset työt alkavat vasta nyt takausten myöntämisen jälkeen.

- Täytyy muistaa, että kun takauksia myönnetään, ei eurokaan ole liikkunut mihinkään. Pitää siis tervehdyttää talouksia siten, etteivät nuo takaukset laukeaisikaan. Markkinat tulevat seuraamaan, mitä reaalimaailmassa toimenpiteinä tehdään.

Niinistö sanoo luottavansa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n valvontaan. Hän kaipaa euromaille kuria noudattaa jo sovittuja talouslinjauksia.

Katso puhemies Sauli Niinistön haastattelu (Huomenta Suomi 11.5.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.