Mainos

Niinistö Natosta: Näissä olosuhteissa emme ole menossa, mutta täytyy ymmärtää, että maailma muuttuu

15:32

Presidenttiehdokas Sauli Niinistö sanoo Huomenta Suomen haastattelussa, ettei ole salakuljettamassa Suomea Natoon.

Niinistöä on kritisoitu monella taholla siitä, että hänen Nato-kantansa on jäänyt epäselväksi.

– Ne monet ovat joko niitä, jotka vaativat, että Suomi nyt heti Natoon. Kun en sano sitä, niin ei ole kantaa. Jotkut taas sanovat, että Suomea ei nyt eikä koskaan Natoon. Kun en sano sitäkään, niin ei ole kantaa. Mutta näiden kahden, ja näitä kutsun ääripäiksi, välissä on paljon tilaa. 

– Minun kantani on, että näissä olosuhteissa me emme ole menossa Natoon. En ole sellaisia ehdottanut. En ole salakuljettamassa. Mutta meidän täytyy ymmärtää, että m,aailma muuttuu. Se saattaa muuttua hyvinkin paljon, hyvinkin nopeasti. Siltä varalta me pidämme Naton mahdollisuuden itsellämme auki. Ainakin tällä hetkellä.

Niinistö sanoo, että Naton suunnasta Suomi toivotetaan jatkuvasti tervetulleeksi. Hänen mukaansa Suomi hyötyy esimerkiksi sotilaallisesta yhteistyöstä. 

– Se johtaa siihen, että järjestelmät ovat hyvinkin pitkälle yhteensopivia.

Venäjästä puhuttaessa Niinistö korostaa, että Venäjän ei voida lähtökohtaisesti ajatella olevan uhka naapureilleen. Ei myöskään Suomelle.

– Jos ajatellaan Venäjän sisäistä kestävyyttä, näyttää siltä, että Venäjä selviää. Mutta hyvin vaatimattomalla kasvulla. Se johtaa siihen, että Venäjän suhteellinen osuus maailmantaloudesta putoaa. Venäläiset eivät voi siis paljoa odottaa. 

Niinistö myös kertoo keskustelleensa sekä Vladimir Putinin että Ukrainan presidentti Petro Poroshenkon kanssa useaan otteeseen. Viestit ovat Niinistön mukaan kulkeneet hänen kauttaa molempiin suuntiin.

Naisten asepalveluksessa tasa-arvokysymys 

Niinistön mukaan naisten asepalveluksessa piilee tasa-arvokysymys. 

– Voidaan ajatella, että tässä on tasa-arvo-ongelma, istuva presidentti sanoo.

Presidenttiehdokkaan mukaan, jos 25 000 naista suorittaisi asepalveluksen, se johtaisi esimerkiksi viivästymisiin opiskelussa tai työelämään siirtymisessä. 

– Jos tällainen, ikäänkuin tappio, otetaan siitä pitäisi saada myöskin vastaava hyöty. Luulen, että emme kykenisi sijoittamaan tällä hetkellä 25 000 ihmistä niin, että voidaan sanoa, että sieltä saadaan enemmän hyötyä, kun toimitaan näin.

Presidenttiparin lapsen syntymä ajoittuu helmikuuhun. Niinistö sanoo odotusajan olevan hyvin mielenkiintoista.

– Se on mielenkiintoista ja haastavaakin. Mutta ennen kaikkea onnellista, Niinistö sanoo.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.