Mainos

Uusi tiedotussotku: Presidentille ja ulkoministerille ei kerrottu aselastista

Valtionjohdon tiedonsaanti nostatti lauantaina jälleen kysymyksiä.

Päivällä paljastui, ettei Suomen ylimmälle ulkopolitiikan johdolle ollut kerrottu Ukrainaan matkalla olleen aselastin takavarikoinnista.

Niinistö kertoi median edustajille Porissa, että hän kuuli lastista perjantaina Helsingin Sanomien uutisoitua asiasta. Niinistö ihmetteli, miksei ylintä valtionjohtoa informoitu.

– Minä olen ihan saman tiedon varassa kuin tekin. En ole saanut siitä muuta tietoa kuin mitä eilen sitten tuli ulos, Niinistö sanoi.

 Aselastikuljetuksia jää kiinni muutamia vuodessa

-Tulli takavarikoi puolustustarvikelastin kesäkuun lopulla, koska sillä ei ollut tarvittavia lupia.  

-Tulli odottaa lastin sisällöstä asiantuntija-arviota Puolustusvoimilta.  

-Tulli pysäyttää vuosittain muutamia aseistukseen liittyviä kuljetuksia, joilla ei ole tarvittavia lupia.  

-Tunnetuin tapaus lienee Patriot-ohjukset vuonna 2011.  

-Tuolloin ohjuslaiva Thor Liberty pysäytettiin Kotkan satamaan.  

-Laivasta löydettiin 69 Patriot-ohjusta, joille ei ollut kauttakulkulupaa.  

Myös ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kritisoi viranomaisia siitä, että valtiojohdolle ei viestitty Suomen läpi matkalla olleesta aselastista. Tuomiojakin oli tietämätön aselastista.

Tulli takavarikoi puolustustarvikkeita Helsinki-Vantaan lentokentällä kesäkuun lopulla. Lasti paljastui normaalissa valvonnassa. Helsingin Sanomien tietojen mukaan iso määrä ohjusten ohjausjärjestelmien osia oli tulossa Vietnamista.

Tuomiojan mukaan viranomaisten olisi pitänyt tiedottaa ulkopoliittista johtoa, koska he joutuvat ensimmäisinä vastaamaan asiaa koskeviin kysymyksiin. Tuomiojan mukaan tapaus ei muuten ole poikkeuksellinen, koska konfliktialueille pyritään viemään aseita aina laillisilla ja laittomilla keinoilla.

Tulli sanoo informoineensa

Tullista vakuuteltiin lauantaina, että valtioneuvostolle meni tietoa. Ensimmäinen informointi tapahtui valtioneuvoston tilannekeskuksen suuntaan tiistaina.

– Olemme informoineet erillisellä tiedotteella valtioneuvoston tilannekeskusta, joka sitten huolehtii oman protokollansa mukaan asian eteenpäin välittämisestä, Tullin valvontaosaston päällikkö Sami Rakshit sanoi Yle Uutisille.

Valtion turvallisuusjohtaja Timo Härkönen myönsi Ylelle, että tarkka tieto aselastista meni tasavallan presidentin kansliaan vasta, kun uutinen lastista oli julki.

– Tämä tieto on mennyt eilen eli sen jälkeen, kun tulli on tehnyt tarkempia tarkastuksia. Silloin kun tämä (asetakavarikko) on kesäkuussa tapahtunut, siitä ei ole ilmeisesti Tullikaan enempää kenellekään kertonut, Härkönen sanoi lauantaina.

Valtionjohdon epäonnistunut tiedotus oli tapetilla aiemmin ilmatilaloukkausten yhteydessä toukokuussa. Kohun keskiössä oli tuolloiselle pääministerille Jyrki Kataiselle (kok.) syntynyt väärä käsitys siitä, venäläiskone olisi tunnistettu ilmasta. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.