Mainos

Niinistö lisäisi työvoiman tarjontaa

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö aikoo tuoda hallituksen budjettiriihen käsittelyyn työvoiman tarjonnan lisäämistä koskevan paketin.

Niinistö, Sauli

Työvoiman tarjontaa lisäävä paketti on Niinistön mukaan välttämätöntä inflaation torjumiseksi ja työllisyyslukujen parantamiseksi. Niinistö esitteli pakettia kokoomuksen ministeriryhmän ja eduskuntaryhmän työvaliokunnan kesäkokouksessa Oulussa.

Hän painotti, että Suomessa on nimenomaan työvoiman tarjonnan vajauteen liittyvä talouden ylikuumenemisriski. Budjettiriihessä tulisi keskustella voimassaolevan työllisyyslain keinovalikoiman käytön tehostamisesta.

Niinistö tuo riiheen myös esityksen työttömyyskorvausten porrastamisesta. Työttömyysajan alussa työttömyysturva olisi korkeampi kuin loppupäässä, mikä lisäisi järjestelmän kannustavuutta.

Kolmantena kohtana Niinistön paketissa on ennenaikaisten eläkkeiden tekeminen nykyistä vähemmän houkutteleviksi. Niinistö varoitteli, että kaikki ylimääräiset veronalennukset joudutaan jättämään tuonnemmaksi, ellei työmarkkinoita koskevan tarjonnan niukkuuden ongelmaan saada vastauksia. Niinistön mukaan mahdollisuus ottaa verotuksen puolella joitakin riskejä on kuitenkin olemassa, jos päästään työvoiman tarjontaa selvästi piristäviin ratkaisuihin.

Niinistö puuttui myös kiistaan yleissitovuuden määrittelystä työsopimuslaissa. Hän muistutti, että hallituksella on asiaan selvä linjaus, josta ei ole poikettu. Niinistön näkemyksen mukaan yrityselämässä tulee olla uudisraivaajan tilaa uusille yrityksille, jotka toimivat kokonaan uusilla alueilla. Informaatioteknologian kehityksestä ei olisi Niinistön mielestä tullut Suomessa mitään, jos pöydällä olisi silloin ollut valmis yleissitova työehtosopimus.

-Uudisraivaajien on voitava toimia vähän ronskimmallakin tavalla ja kovia riskejä kaikin tavoin ottaen. Silloin ei tällainen jäykistävä järjestelmä voi olla heti kohta paikallaan, Niinistö painotti.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.