Niinistö: Kasakka ottaa sen, mikä on huonosti kiinni

Suomen turvallisuutta ei pidä asettaa yhden kortin varaa, totesi  tasavallan presidentti Sauli Niinistö avatessaan maanpuolustuskurssin tänä aamuna. Niinistö ei kuitenkaan sanonut Natosta sanaakaan. Sen sijaan Niinistö puhui laajasti Ukraina kriisin vaikutuksista ja siteerasi venäläistä sananlaskua.

- Eräs opettavainen venäläinen sananlasku kuuluu: ”kazak berjot što ploha ležit” eli ”kasakka ottaa sen, mikä on huonosti kiinni”. Tätä epäilemättä kokemukseen perustuvaa huushollinpito-oppia kannattaa kuunnella. On pidettävä huolta asioistaan, pidettävä kiinni. Ellei pidä, voi alkaa tapahtua. Tämä koskee kaikkea, turvallisuudesta talouteen, Niinistö puhui tyypilliseen tapaansa moniselitteisesti.

Niinistön mukaan Suomen turvallisuutta rakennetaan kokonaisuutena, johon kuuluu kansainvälinen yhteistyö niin EU:ssa ja YK:ssa kuin erilaisia kumppanuuksia Ruotsin, pohjoismaiden ja Naton kanssa.

- Kokonaisuuteen kuuluvat myös hyvien naapuruussuhteiden vaaliminen sekä uskottavan ja meidän olosuhteisiimme rakennetun uskottavan puolustuskyvyn ylläpitäminen.

- Kun turvallisuutemme kerran on kokonaisuus, on tarkattava sen osia ja niiden välistä tasapainoa. Mutta sellainen politiikka, jossa koko turvallisuutemme asetettaisiin tai jouduttaisiin asettamaan vain yhden ulottuvuuden eli tämän tai tuon kortin varaan, olisi kannaltamme huonoa kehitystä. Mitä enemmän meillä on eri mahdollisuuksia vahvistaa turvallisuuttamme, sitä parempi.

"Maanpuolustuksen oltava tiukasti kiinni"

Niinistön mukaan tilanteiden muuttuessa osia pitää tarvittaessa säätää uudelleen, jotta kokonaisuus toimii.

- Uskottava kansallinen puolustus on ja pysyy yhtenä turvallisuutemme kulmakivistä. Kyse ei ole siitä, miten ison sodan Suomi voittaisi tai olisi voittamatta, vaan ennen muuta siitä, että puolustuksemme tulee kaikissa oloissa muodostaa vahva pidäke meihin mahdollisesti kohdistuvalle sotilaalliselle voimankäytölle ja painostukselle. Sotilaallinen maanpuolustus ei saa olla huonosti kiinni.

Tämä kohta viittasi siis suoraan Niinistön hetki aikaisemmin sanomaan venäläiseen sananlaskuun.

Niinistöm muistutti, että tahto ilman ajanmukaista varustusta ei välttämättä riitä eikä ajanmukainen varustus ilman tahtoa ei varmasti riitä.

- Jos taas taktiikka on pielessä, eivät tahto ja varustuskaan välttämättä pelasta.

Rahapula uhkaa 

Niinistön mukaan suomalaisilla on puolustustahtoa, mutta hän oli huolissaan armeijan rahoituksesta.

- Taloudesta uhkaa nykymenolla tulla meidän Akilleen kantapäämme. Talouskehityksestä johtuen vastakkain ovat toisaalta paine supistaa valtion menoja ja toisaalta paine nostaa puolustusmäärärahoja. Meillä on kuitenkin varsin pitkälle menevä yhteisymmärrys siitä, että Puolustusvoimien toimintakyky – ja myös tarvittavat kehityshankkeet – on voitava turvata.

"Uudenlainen kylmä sota"

Niinistö puhui laajasti Ukrainasta ja muistutti, että Ukrainan tilanne koskee meitäkin. Hän kuitenkin myös rauhoitteli, ettei Itämeri ole menettänyt vakauttaan, vaikka sielläkin jännityksen kasvu näkyy jo.

- Venäjän ja lännen välit ovat kireimmät sitten kylmän sodan päivien. Tämä uusi, tai sanoisin pikemminkin uudenlainen kylmä sota, on vakava kehityskulku, joka uhkaa muuttaa kansainvälisen ympäristömme hauraampaan suuntaan pitkäksi aikaa. Se ei ole enää kokonaan vältettävissä, mutta kenties se on vielä jossain määrin lievennettävissä. Meillä ei ole tällaisessa kehityksessä mitään voitettavaa, joten siksi meidän kannattaa ponnistella sitä vastaan, Niinistö totesi.

 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja