Mainos

Niinistö kannattaa nelivuotista presidenttikautta

Presidentin toimikausien lyhentäminen neljään vuoteen nopeuttaisi Niinistön mielestä ulkopoliittista päätöksentekoa. Hänen mielestään se oli myös "nykyaikainen kausi".

Eduskunnan puhemies ja viime presidentivaalien kakkonen Sauli Niinistö (kok.) ehdottaa, että presidentin toimikausi lyhennettäisiin nykyisestä kuudesta vuodesta neljään vuoteen.

Niinistön mielestä lyhempi toimikausi voisi olla keino välttää pattitilanteen syntyminen, jos presidentin ja valtioneuvoston yhteistoiminnassa ulkopolitiikan hoitamisessa tulisi ongelmia.

Turun Sanomissa ja Väli-Suomen Median sanomalehdissä julkaistun haastattelun mukaan Niinistö kannattaa perustuslakiin nyt kirjattua toimivallanjakoa presidentin ja hallituksen kesken. Perustuslain mukaan ulkopolitiikkaa johtaa presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

Niinistö pitää kuitenkin mahdollisena, että tästä yhteistoimintavelvoitteesta voi tulla ongelmia. Hän perustelee presidentin valitsemista vain neljäksi vuodeksi myös sillä, että se olisi "nykyaikainen kausi".

Presidentin ja hallituksen sekä siellä erityisesti pääministerin välinen vallanjako on puhuttanut siitä lähtien, kun nykyinen perustuslaki tuli voimaan vuonna 2000. Presidentti Tarja Halonen ja hänen kanssaan yhteistyötä tehneet pääministerit ovat vakuuttaneet, että yhteistoiminta on sujunut hyvin.

Presidentin toimikauden lyhentäminen edellyttäisi perustuslain muuttamista. Nykyinen hallitus on luvannut, että perustuslain toimivuutta arvioidaan tällä vaalikaudella. Tämä merkitsee sitä, että asia pysyy poliitikkojen keskusteluissa edelleen.

Niinistön pohdiskelu presidentin toimikauden lyhentämisestä ei herättänyt ainakaan välittömästi isompia reaktioita. SDP:n kansanedustaja Jouko Skinnari arveli tiedotteessaan, että Niinistön ehdotus toisi Suomeen vaalien suman ja vaatisi esimerkiksi eduskunta- ja kunnallisvaalien yhdistämistä.

Skinnari piti ehdotusta joka tapauksessa mielenkiintoisena ajatuksena, "tekeehän tämän mahdollinen presidenttiehdokas".

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.