Mainos

Niinistö kaipaa vuoropuhelua Venäjän ja lännen välille

Presidentti Sauli Niinistö on seurannut Ukrainan lentokoneturman jatkotapahtumia huolestuneena.

Yhdysvallat vaatii lisää pakotteita, Venäjä syyttää Ukrainaa ja koko lännen ja Venäjän suhde näyttää rakoilevan vakavasti.

- Se mitä me suomalaiset olemme oppineet on, että ei ole koskaan hyvä jos lännen ja Venäjän välillä on syntymässä hyvin kärkevää keskustelua. Tai keskustelu on suorastaan päättymässä, sanoi presidentti Niinistö.

Hänen mielestään kriisiin pitäisi nyt paneutua kaikkien osapuolten.

- Nyt on tietysti tärkeää, että toimiva yhteys säilyisi, jottei Ukrainan kriisi, joka sinänsä on vakava katastrofi, jottei sen ympärille synny toista ilmiötä, paljon laajempaa vaikutuksiltaan. Silloin olisimme siirtymässä kohti kylmää sotaa, sanoi Niinistö.

Hänen mielestään myös Venäjän on syytä nyt istua yhteiseen pöytään.

- Toivon, että kaikki pyrkivät nyt selvittämään totuuden tämän koneen alasampumisen suhteen. Myös Venäjän olisi hyvä osallistua avoimeen tilanteen selvittämiseen, eli mitä on tapahtunut ja kuka on siihen syypää. Sitten pitäisi päästä mainitsemaani toimivaan yhteyteen, joka tarkoittaisi, että vuoropuhelu lännen ja Venäjän presidentin välillä edelleen jatkuisi.

Pakotteiden kohdistuttava kaikkiin

Yhdysvallat haluaa lisätä Venäjän pakotteita, Niinistön mielestä Suomen täytyy niiden osalta olla EU:ssa aktiivinen.

- Jos pakotteita lisätään, ne jossain muodossa koskevat myöskin Suomea. Se mistä täytyy pitää huolta, on EU:n periaate vastavaikutusten symmetrisyydestä, se on meille tärkeää.

Eli pakotteiden vaikutusten täytyy olla Suomelle yhtä suuret tai pienet kuin muillekin maille.

- Meillä on eräitä sellaisia alueita, jotka epäsymmetrisesti kohdistuisivat Suomeen, niin kuin rajat ylittävän yhteistyön lopettaminen, jota ei nyt sitten tapahtunut. Suomi oli tässä asiassa aktiivinen ja meidät ymmärrettiin EU:ssa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.