Niinistö jarruttelee jälleen veronalennuksia

Hallituksen päätös nostaa palkansaajien sairausvakuutusmaksua 0,4 prosenttiyksiköllä on tyrmätty niin hallituksen kuin oppositionkin eduskuntaryhmissä.

Sauli Niinistö

Eduskunta on tänään keskustellut ensi vuoden budjettilinjauksista. Sairausvakutuusmaksun nostoesitys on odotetusti noussut keskustelussa pääosaan.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö on puolustanut esitystä muun muassa sillä, että se vähentää budjettisiirtoja kansaneläkelaitokselle.

Muut veroratkaisut tehdään Niinistön mukaan tuonnempana.

Niinistö jarruttelee toiveita uusista veronalennuksista. Niinistö sanoi eduskunnassa tänään, että mahdollisuudet edetä veronalennusten tiellä vaarantamatta samalla julkisen talouden kestävyyttä ovat heikentyneet.

Valtiovarainministeri selvitti kansanedustajille hallituksen viimeviikkoista päätöstä valtion ensi vuoden budjetin päälinjoista. Hän vetosi voimakkaasti tiukan menokurin puolesta.

Niinistön mukaan julkisen talouden kestävyys näyttää nyt heikommalta kuin vielä vuosi sitten arvioitiin. Niinistö vihjaisi myös, että valtion menojen kokonaistaso saattaa ensi kesän budjettivalmisteluissa joutua vielä uudelleen tarkastelun alle.

SDP ja kokoomus ottivat yhteen budjetin linjoista

Hallituksen päätös korottaa palkansaajien sairausvakuutusmaksua ei kelpaa hallituspuolueiden eduskuntaryhmille - ainakaan tässä vaiheessa.

Jyrkkäsanaisin tuomio maksun korotukselle tuli sosiaalidemokraateilta. Kokoomuksen riveissä sävy oli selvästi sovittelevampi. Kevään budjettikeskustelua väritti muutenkin sosiaalidemokraattien ja kokoomuslaisten kinastelu budjetin linjanvedoista. Sanailusta saattoi aistia vaalien lähestymisen.

Vaalipuheet tulivat ilmeisesti mieleen myös valtiovarainministeri Sauli Niinistölle (kok). Aikansa kansanedustajien toiveita kuunneltuaan hän huokaisi, että seuraavista vaaleista tulee varsin kalliit. Hallituksen kaavailujen mukaan yleinen sairausvakuutusmaksu, jota mm. palkansaajat maksavat, nousee ensi vuonna 1,5 prosentista 1,9 prosenttiin. Silloin maksu olisi samalla tasolla, mitä eläkeläiset maksavat nyt. Hankalaksi asian tekee se, että eläkeläisille on ehditty luvata, että heidän korotettu maksunsa poistuu ensi vuonna siten, että maksu alenee siihen 1,5 prosenttiin, mitä muutkin maksavat.

Virpa Puisto (sd.) ilmoitti, ettei SDP hyväksy kaavailtua veronkorotusta. Kalervo Kummola (kok.) tunnusti, että kokoomuksen ryhmässä mielipiteet menevät ristiin. Hänkin totesi, että asia ratkeaa vasta, kun "verotus kokonaisuudessaan on pöydässä" eli käytännössä elokuun budjettiriihessä. Iivo Polvi (vas.) epäili, ettei korotusesitystä ollut tarkoitettu vakavasti otettavaksi. Håkan Nordman (r.) lähti siitä, että eläkeläisten maksua alennetaan siten kuin on sovittu.

Niinistö: Koko hallitus takana

Valtiovarainministeri Niinistö puolustautui, ettei sava-maksun korotus ole vain hänen asiansa. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta oli yksimielinen asiasta jo helmikuussa ja koko hallitus sitten kehysriihessään. Muut ministerit eivät osallistuneet keskusteluun. Kokoomuksen riveissä kavahdettiin tapaa, jolla SDP:n Puisto puhui lisäpanostuksista mm. hyvinvointipalveluihin ja aikuiskoulutukseen.

Sari Sarkomaa (kok.) kysyi, että tuhlaamalla ja velanotollako SDP yrittää korjata ongelmia. Ben Zyskowicz (kok.) jatkoi kysyen, mistä hallituskumppanit sitten ottaisivat pois ja miksi veronkiristysten sietämisestä puhuneet sosiaalidemokraatit torjuvat heti, kun sellainen sitten on esillä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 19.03.2002)

Lue myös:

    Uusimmat