Mainos

Niinistö ja Kalliomäki sanasodassa

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö purki harmistustaan hallitusrintaman irtiotoista.

Eduskunnan tänään alkanutta budjettikeskustelua ryyditti valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.) ja SDP:n edustajien tavanomaista ärhäkämpi sanailu.

-Edustaja Kalliomäki on vihdoinkin kurkistanut myös olkansa taakse omiin joukkoihinsa. Ymmärränkö oikein, että sosiaalidemokraattinen ryhmä on tällä kertaa hallituksen budjettiesityksen takana, Niinistö ryhtyi piikittelemään ryhmäjohtaja Antti Kalliomäelle (sd.).

Tosiasiassa Kalliomäki oli syyttänyt irtiotosta vasemmistoliiton puheenjohtajaa Suvi-Anne Siimestä, joka heti hallituksen budjettiriihen jälkeen oli ryhtynyt arvostelemaan SDP:n linjauksia. Niinistön harmistuksen taustalla taas oli eduskunnassa joka syksy koettu yhteenotto, jossa valtiovarainministeri parhaansa mukaan on yrittänyt torjua hallituspuolueiden kansanedustajien budjettiin ajamia menolisäyksiä.

-Ei minun tarvitse olan yli katsella havaitakseni irtiottoja, riittää kun katson Teihin, Kalliomäki vastasi.

Kalliomäki jatkoi kummastelemalla, miten kokoomuksen johdossa on vähätelty työllisyystoimia, joista sovittiin hallituksen budjettiriihessä. Niinistön kanssa monet yhteenotot läpikäynyt SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Virpa Puisto puolustautui, että eduskunnan irtiotot hallituksen budjettiesityksestä ovat olleet niin maltillisia, että "valtiovarainministeriön virkamiehet ja herrat kabinetissa nauraa".

Niinistö nostatti verenpainetta vasemmiston riveissä ihmettelemällä taas kerran etujärjestöjen valtaa ja vaatimalla enemmän joustoja työelämään. Niinistö muistutti, että palkkaneuvottelut ovat etujärjestöjen asia, mutta ne eivät saisi päättää yhtään sellaista asiaa, joka on säädetty eduskunnan päätettäväksi.

-Kannattaa vakavasti harkita, ajavatko nuo ryhmät todella koko kansakunnan parasta vai ovatko ne - niinkuin ne itseään kutsuvat - eturyhmiä, tiettyjen eturyhmien etujen ajajia. Tätä kautta pitäisi miettiä, kuinka paljon kansanvaltainen eduskunta ja hallitus antavat niille toimintatilaa.

Työttömyys ei alene ilman joustoja

Niinistö sanoi olevansa vakuuttunut siitä, ettei työttömyys enää olennaisesti alene, ellei työmarkkinoitten joustavuutta lisätä. Hän kavahti erityisesti ajatusta, että pitäisi säätää vähimmäistyöaika, ja sanoi, että se päinvastoin jäykistäisi työelämää.

Hallitusrintaman ja opposition kinastelu keskittyi siihen, pitäisikö keskustan esittää kokonaisvaltainen vaihtoehto eli ns. varjobudjetti hallituksen esitykselle. Kokoomuksen ryhmäjohtaja Ben Zyskowicz härnäsi, että sellaista on odotettu seitsemän vuotta eli joka vuosi nykyisen hallitusrintaman aikana.

Keskustan ryhmäjohtaja Mauri Pekkarinen lupasi, että ryhmän budjettilinja sekä yksityiskohtaiset ehdotukset kyllä tulevat aikanaan kaikkien arvioitaviksi, mutta "varjobudjetiksi" hän ei halunnut sitä nimittää.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 18.09.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.