Mainos

Niinistö: Ilman omaa puolustusta Nato-kyydissä voi tulla kylmä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan mahdollinen Nato-jäsenyys ei korvaisi vahvaa kansallista puolustamista.

Puheessaan Helsinkiin kokoontuneille suurlähettiläille Niinistö arvioi, että muutama ajatuskupla puhkesi kesäkuussa Kultarannassa järjestetyssä ulkopoliittisessa keskustelutilaisuudessa.

– Naton osalta nähdäkseni muutama ajatuskupla puhkesi. Yksi niistä on se, että Nato-jäsenyys korvaisi kansallisen puolustuksen vahvana pitämisen. Eli että jos omat rahat ja tahto eivät riitä, niin liitytään – joku sitten hoitaa. Turvallisuutta ei kuitenkaan voi laskea vapaamatkustamisen doktriinin varaan. Siinä kyydissä voi tulla kylmä, viimeistään siinä vaiheessa kun konduktööri ilmestyy näkyviin. On siis pidettävä itse huolta, oli sitten liitossa tai ei, sanoi Niinistö.

Niinistön mukaan Suomen nykyinen linja, johon kuuluu tiivis Nato-yhteistyö ja myös mahdollisuus hakea jäsenyyttä, nähdään usein aidalla istumisena. Niinistön mielestä aidan päällä istuminen on hyvä asia.

– Toisten mielestä aidan yli pitäisi jo nopeasti siirtyä. Toisten mielestä sille ei olisi pitänyt edes nousta – tai ainakin se oli turhaa.

– Minusta taas aidan päällä on aika hyvä olla. Nykyinen asemamme palvelee etujamme tässä ajassa hyvin, kun niitä kokonaisvaltaisesti punnitsee. Meillä on toimintavapautta, valinnanmahdollisuuksia sekä tilaa nähdä ja toimia eri suuntiin. Ei ole automatiikkaa mihinkään suuntaan. Ja kuten eräs arvoisista edeltäjistäni varoitti, mitään ei pidä tehdä ”ajattomalla ajalla” – abstraktiona, ilman tilanteen ja ajankohdan tajua. Suomi päättää paikkansa ja suuntansa, niin kuin sille hyväksi on, siinä asetelmassa, jonka historia kulloinkin ympärillemme asettaa.

– Eikä tämä linjamme mitään istuskelua ole. Nato-yhteistyömme on monipuolista ja palvelee suoraan myös oman puolustuskykymme kehittämistä. Ensi vuonna käynnistyvä Naton hoitamaan Islannin ilmavalvontaan osallistuminen on esimerkki tästä, Niinistö lisäsi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.