Mainos

Niinistö ilmaisi huolensa taantuvista alueista – Vuokraturvan ehdotus: Syrjäseutujen asunnoille romutuspalkkio

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola ehdottaa syrjäseutujen asunnoille romutuspalkkiota. Hänen mukaansa se voisi olla ratkaisu presidentti Sauli Niinistön avaukseen taantuvien seutujen perheiden tukemisesta.

Sauli Niinistö ehdotti Ylen vaalitentissä torstai-iltana, että taantuvilla seuduilla asuntojen arvon laskusta kärsiviä voitaisiin tukea rahallisesti. Asiasta on uutisoinut Helsingin Sanomat. 

– Jos perhe rakentaa talon tai hankkii asunnon luottaen siihen, että paikkakunnalla työt jatkuvat, se käyttäytyy juuri niin kuin yhteiskunnassa pitäisikin käyttäytyä, valitsijayhdistyksen ehdokas Niinistö perusteli Ylellä.

Hänen mukaansa yhteiskunnan on tultava taloudellisesti vastaan, jos perhe jää ”mottiin, josta on äärimmäisen vaikea itse tulla ulos”.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtajan Timo Metsolan mielestä pulma voitaisiin ratkaista talojen romutuspalkkiolla.

– Valtio maksaa romutuspalkkion vanhan auton romutuksesta. Muuttotappioalueiden asuntoihin kannattaisi ehkä soveltaa samaa logiikkaa.

”Toivottomat tapaukset voitaisiin purkaa”

Metsola muistuttaa, että työn perässä muuttaminen on vaikeaa, jos nykyiselle muuttotappioalueella sijaitsevalle omistusasunnolle ei löydy ostajaa. Tilannetta pahentaa se, että kysyntään nähden aivan liian moni yrittää tuloksetta myydä asuntoaan samalta alueelta.

–Jos hyväksyisimme se, että toivottomimmat tapaukset asuntomarkkinoilta purettaisiin ja valtio osallistuisi vaikeaan päätökseen maksamalla romutuspalkkion, se tervehdyttäisi asuntomarkkinoita ratkaisevasti koko valtakunnan tasolla. Tämä estäisi yhteiskunnallisesti monin tavoin ongelmallisen muuttotappiopaikkakuntien asuntomarkkinoiden täydellisen halvaantumisen, Metsola toteaa Vuokraturvan tiedotteessa.

"Myös asuntojen ylitarjontaongelma pitää ratkaista"

Mikä sitten tarpeettomaksi jääneen ja ongelmaksi muodostuneen asuntokannan romutuspalkkioiden taso olisi ja miten se asuntokohtaisesti määräytyisi? Metsolan mukaan ”sopivan neutraali” taho sitä pohtimaan olisi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA.

Pelkästään muuttotappioalueelta lähteviä ei saa Metsolan mukaan kuitenkaan tukea niin, että paikallinen asuntojen ylitarjontaongelma jää ratkaisematta.

– Muuten tullaan samalla antaneeksi kuolemantuomio hiipuvien paikkakuntien asuntomarkkinoille ja välillisesti myös näiden paikkakuntien palveluille ja tulevaisuudelle. Toivon että ne, jotka presidentin arvojohtajana tekemästä aloitteesta päätöksiä mahdollisesti valmistelevat ja tekevät, tämän huomioivat, Metsola päättää.


Monet tyhjilleen jääneet ja kesäasuntokäyttöön muunnetut rakennukset uhkaavat jäädä ilman uusia omistajia.

1:58

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.