Mainos

Niinistö: Häkämiehen puhe reipas

Niinistön mukaan Häkämiehen kohupuheesta ei syntynyt suurta vahinkoa Suomen Venäjä-suhteille.

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) rauhoittelee puolustusministeri Jyri Häkämiehen turvallisuuspuheesta noussutta metakkaa.

Hänen mielestään hallituksen vaihdoksen jälkeiset vierailut Yhdysvaltoihin ovat aiheuttaneet niiden uutisarvon nousun yli oman mittansa.

Niinistö arvioi TV1:n Lauantaiseurassa, että taustalla on vuosikausia käyty keskustelu siitä, onko Suomen ja Yhdysvaltain suhteissa jotakin vikaa. Erityinen aktiivisuus Yhdysvaltain suuntaan on hänen mielestään siten perusteltua.

Niinistön mielestä Häkämiehen puhe oli reipas ja herättää ainakin keskustelua. Mitään suurta vahinkoa siitä ei koitunut.

"Venäjä, Venäjä, Venäjä"

Häkämies sanoi torstaina kohutussa Washingtonin puheessaan, että maantieteellinen sijoittumispaikka aiheuttaa Suomelle kolme pääasiallista turvallisuuspoliittista haastetta. Ne ovat Venäjä, Venäjä ja Venäjä.

Presidentti Tarja Halonen ei ollut tietoinen Häkämiehen puheen sisällöstä etukäteen, vaikka se oli toimitettu presidentin kansliaan viikkoa aiemmin. Kansliapäällikkö Jarmo Viinanen otti lauantaina Ilta-Sanomissa syyt tietokatkoksesta omalle kontolleen. Hän kertoi, ettei ehtinyt käydä puhetta kunnolla läpi missään vaiheessa.

Oppositio jatkaa arvostelua

Vasemmisto-oppositio jatkoi lauantaina Häkämiehen puheen arvostelua. Sen sanoma yhdistettiin kokoomuksen Nato-viehtymykseen.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsen Kimmo Kiljunen (sd) piti täysin mahdottomana asiana virallisesta ulkopolitiikasta poikkeavien lausuntojen antamista ulkomailla. Hän katsoi Häkämiehen luvanneen lisäksi Suomen päättävän lähiaikoina osallistumisesta Naton nopean toiminnan joukkoihin.

Vasemmistoliiton Esko-Juhani Tennilä näki puheen jatkona kokoomuksen kampanjalle Suomen Nato-jäsenyyden puolesta. Hän varoitti, että naapurin mustaaminen voi johtaa todelliseen välien huonontumiseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.