Mainos

Niinistö ei lähde ehdolle huippuvirkaan

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö ei asetu Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin EBRD:n pääjohtajaehdokkaaksi.

EU:n valtiovarainministerit ovat päättäneet asettaa ranskalaisen huipputason virkamiehen pankin johtajaehdokkaaksi. Ministerit esittivät yksimielisesti, että EBRD:n johtoon nimitetään Ranskan valtiovarainministeriön valtiosihteeri Jean Lemierre.

Niinistö, Sauli

Niinistö sanoi kokouksen jälkeen, ettei hän EBRD:n hallintoneuvoston puheenjohtajana voinut ajaa omaa ehdokkuuttaan pääjohtajaksi. Niinistön nimi on mainittu useaan otteeseen pääjohtajakaavailuissa. -Ei tämä ollut mikään pettymys, koska en lähtenyt kisaan mukaan, Niinistö sanoi. Niinistö myönsi kuitenkin, että hän olisi harkinnut tarkkaan asiaa, jos hänelle olisi tarjottu tehtävää.

EBRD:n edellinen pääjohtaja, saksalainen Horst Köhler, nimitettiin aiemmin tänä vuonna myrskyisän nimityskierroksen jälkeen Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtoon. Lemierren nimitys on määrä vahvistaa EBRD:n vuosikokouksessa Riiassa ensi viikon lopulla.

Niinistön mukaan Lemierren ehdokkuutta auttoi se, että Saksa ja Italia jo varhaisessa vaiheessa antoivat tukensa ranskalaiselle. Italian tuen taustalla oli puolestaan lupaus paikasta EU:n vaikutusvaltaisen talouskomitean johdossa Lemierren jälkeen. Tämä puolestaan merkitsee sitä, että komitean suomalainen varapuheenjohtaja Johnny Åkerholm on vailla mahdollisuuksia nousta komitean johtoon.

Suomalaisittain kiinnostava tehtävä

Niinistön mukaan EBRD:n pääjohtajuus olisi ollut mielenkiintoinen tehtävä, erityisesti suomalaisin silmin. -Itä-Euroopan jälleenrakentamisella on hyvin kiinteä liittymäkohta laajentumiseen ja sellaisiin asioihin, jotka meitä kiinnostavat. En sitä kiellä, että erityisesti suomalaisittain hyvin mielenkiintoinen tehtävä, Niinistö sanoi Lemierren ehdokkuuden varmistuttua.

Niinistö muistutti, että hänen mahdollisuutensa olisivat olleet rajalliset myös virallisena ehdokkaana. -Ison maan ehdokas on aina ison maan ehdokas, Niinistö totesi. Suomen valtiovarainministeri oli kuitenkin tyytyväinen siihen, että nimitysprosessi sujui paremmin kuin Horst Köhleriä IMF:n johtoon valittaessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.