Mainos

Niinistö avaa Fortumin jätti-investoinnin Siperiassa keskellä ei mitään

Suomen ja Venäjän presidentit tapaavat tänään läntisen Siperian pikkukaupungissa. Presidentit avaavat Fortumin uuden sähkövoimalan, joka on Suomen kaikkien aikojen suurin investointi Venäjällä.

Presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat harvinaisen eristäytyneessä paikassa. Njagan sijaitsee keskellä Siperian aroa, tuntien matkan päässä lähimmistä suurkaupungeista. Syy tapaamiseen piilee kuitenkin maaperässä. Venäjän öljy ja kaasutuotanto kaipaa lisää sähköä, ja sitä alueelle rakentaa parhaillaan suomalainen Fortum.

Fortumin investointiohjelman koko on 2,5 miljardia euroa, ja se jättää reippaasti taakseen muut Suomesta Venäjälle tehdyt yksittäiset investoinnit.

– Tämän kokoluokan kaupat vaativat yleensä valtiojohdon aktiivista mukanaoloa erityisesti Venäjällä. Ei ihme, että voimalaitoksen avajaisiin on saatu molempien maiden presidentit, kertoo Länsi-Siperiasta paikan päältä MTV Uutisten toimittaja Mirja Sipinen.

Niinistön ja Putinin tapaamisessa puhuttaneen kuitenkin muutakin kuin sähköstä. Niinistö pyrkinee edesauttamaan suomalaisyritysten pääsyä mukaan arktisen alueen öljyntuotantoon. Öljy voi nousta esiin myös ihmisoikeusnäkökulmasta: Greenpeacen mukaan Venäjällä olisi vangittuna suomalainen ympäristöaktivisti - tämä pidätettiin nimenomaan Gazpromin omistamalla öljylautalla.

Njaganista Niinistö jatkaa vielä Salehardiin, Putinin isännöimään arktisen alueen kansainväliseen foorumiin.

"Suomalaisilla kilpailuetu Venäjällä"

– Suomalaisilla yrityksillä on edelleen selkeä kilpailuetu Venäjän markkinoilla, arvioi Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila.

Suomalaisten kilpailukyky Venäjän-markkinoilla on Kokkilan mukaan paljon parempi kuin Länsi-Euroopassa. Hän kommentoi aihetta Fortumin voimalaitoksen vihkiäisissä Länsi-Siperiassa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.