Mainos

Niinistö: Alijäämillä ei ratkaista talousongelmia

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö arvostelee EU-maita budjettialijäämien kasvusta. Niinistö korosti ministeriuransa toistaiseksi viimeisessä euromaiden ryhmän kokouksessa Ateenassa illalla, että budjettivajeiden kasvattamisella ei talousongelmia ratkaista.

Vajeet nousivat keskustelunaiheeksi jälleen keskiviikkona, kun EU arvioi Ranskan tämänvuotiseksi budjettialijäämäksi 3,7 prosenttia bruttokansantuotteesta, ellei maa käännä talouspolitiikkansa suuntaa. EU:n vakaus- ja kasvusopimuksessa budjettivajeiden enimmäismääräksi on määritelty tasan kolme prosenttia. Unionin suurimmat taloudet Saksa ja Ranska rikkoivat molemmat rajan viime vuonna.

- Talouden kasvuedellytyksiä on rakennettava, mutta alijäämillä niitä ei rakenneta. Vain rakenteelliset muutokset ovat Euroopan ainoa mahdollisuus, Niinistö sanoi.

Niinistö korosti puheenvuorossaan myös sitä, ettei Irakin sodan mahdollinen nopea päättyminen myöskään ole ratkaisu talousongelmiin Yhdysvalloissa tai Euroopassa.

- On silmänlumetta ajatella, että nopea sota tai pikainen rauha ratkaisisivat rakenteellisia ongelmia, joiden seurauksista on kärsitty jo kaksi vuotta, Niinistö arvioi.

EU:lle talouspoliittinen profiili

Niinistö ehdotti puheenvuorossaan euroryhmän valtiovarainministereille, että EU:n puheenjohtajamaa Kreikka pitäisi johtavien teollisuusvaltioiden G7-ryhmän ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n komiteakokouksessa EU-maiden ensimmäisen puheenvuoron. Niinistön mukaan puheenjohtajamaan puheenvuoro kansainvälisissä kokouksissa olisi selvä signaali, että on olemassa yhteistä eurooppalaista talouspolitiikkaa.

Suurin EU-maa Saksa kannatti heti Niinistön esitystä, joten väistyvä valtiovarainministeri uskoo, että hänen ehdotuksensa myös toteutuu.

Niinistön mukaan EKP:n pääjohtajan Wim Duisenbergin jatkokaudesta tai keskuspankin johtokuntaan kuuluvan Sirkka Hämäläisen seuraajasta ei euromaiden ryhmässä keskusteltu, vaan asiat nousevat todennäköisesti esille huomisissa lounaskeskusteluissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.