Mainos

Niiniluoto vaatii Sasia luopumaan ohjusosakkeistaan

Filosofian professori Ilkka Niiniluoto vaatii ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasia (kok.) luopumaan ohjusosakkeistaan. Sasi omistaa osakkeita yhdysvaltalaisessa Raytheon-yhtiössä, jonka valmistamia Tomahawk-ohjuksia käytetään terrorismin vastaisessa sodassa.

-Sasin tulisi ymmärtää asemansa ministerinä ja nopeasti luopua ohjusosakkeistaan, Niiniluoto kirjoittaa Taloussanomien kolumnissaan tänään. Niiniluoto muistuttaa, että Yhdysvallat käyttää iskuissaan Tomahawk-ohjuksia, ja Talebanilla on hallussaan Stinger-ilmantorjuntaohjuksia. Niiniluoto ymmärtää, että yksityishenkilönä Sasi voi sijoittaa varojaan kaikkeen lailliseen liiketoimintaan.

-Ulkomaankauppaministerinä hänen asemaansa on kuitenkin aihetta arvioida tiukemmin kriteerein. Niiniluoto viittaa perustuslain pykälään, jonka mukaan "ministerin on viivytyksettä nimitetyksi tultuaan annettava eduskuntaa varten selvitys elinkeinotoiminnastaan, omistuksistaan yrityksissä ja sellaisista ministerin virkatoimiin kuulumattomista tehtävistä ja muista sidonnaisuuksista, joilla voi olla merkitystä arvioitaessa hänen toimintaansa valtioneuvoston jäsenenä".

Niiniluodon mukaan kyseistä pykälää on Suomessa tulkittu varsin väljästi.

-Kun ministerillä on kansainvälisen aseyhtiön osakkeita, hänen henkilökohtaisen etunsa mukaista on paitsi sotilaallinen varustaminen ja puolustuskyvyn ylläpitäminen, myös sotien syttyminen, jatkuminen ja leviäminen, Niiniluoto kirjoittaa.

Kolumnisti korostaa, että Tomahawk-ohjuksilla on lisäkäyttöä, jos terrorisminvastaista taistelua laajennetaan uusiin maihin vastoin YK:n, EU:n ja Suomen nykyistä kantaa.

-Onko tällainen ministeri riittävällä tavalla sitoutumaton ottamaan kantaa Suomen Nato-yhteyksiin, turvallisuuteen ja ulkopolitiikaan, Niiniluoto kysyy. Lopuksi hän korostaa, että kyse on periaatteesta, ei Kimmo Sasin persoonasta.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.