"Nihkeä 70-luku, pähkähullu 80-luku ja karmea 90-luku": Yli 50 vuotta taksia ajanut John muistelee pikkujoulutrendejä vuosien varrelta

Taksikonkari kertoo pikkujoulun yökyydeistä 1:33

Yli 50 vuotta taksia ajelleen John Söderbergin pirssissä on tapahtunut koko elämän kirjo. Vain synnytys puuttuu, mutta sekin oli hilkulla. Erityisesti pikkujouluaika kirvoittaa miehen muistelemaan villiä menoa, lama-ajan ankeutta ja suomalaisten muuttuneita juhlatapoja.

John Söderberg on huumorintajuinen mies. Eikä ihme, sillä auton takapenkin tapahtumat nostaisivat varmasti välillä apukuskin hiukset pystyyn.

1960–1970-luvuilla pikkujoulujuhlat olivat vielä aika rauhallisia ja siistejä.

– Pikkujoulut olivat vielä lapsen kengissä. Ne olivat pienimuotoisia. En muista, että edes pankit tai suuryritykset olisivat vielä silloin niin juhlineet.

70-luvulla oli muutenkin nihkeää.

– Oli hieman sellaisia laman tai taantuman oireita, tuumaa Söderberg.

Riemu ratkesi liitoksistaan

80-luvulla rahamarkkinat vapautuivat ja kaikki repesi. Hanat aukesivat ja väellä meni lujaa.

– Silloinhan pankit syötti rahaa markkinoille mielin määrin ja Hesari ja muutkin lehdet oli täynnä mainoksia missä pankit ilmoitti, että tule hakemaan rahaa.

– Silloin pikkujoulut ja yöelämä oli aikamoinen Las Vegas suoraan sanottuna.

Silloin kun meno kiihtyi, Helsingin vilkkaassa yöelämässä oli tarjolla elävää musiikkia ravintoloissa ja kaikkialle riitti asiakkaita. Ne olivat tupaten täynnä. 80-luvulla monissa yrityksissä ja laitoksissa pikkujoulut olivat ”saavutettu etu”.

Ennen juhlat olivat myös poikkeuksetta keskellä viikkoa. Viikonloppuisin ihmisillä oli yksityisiä menoja.

Ja viina oli vapaata. Sitä sai juoda pään täyteen.

– Kaikki olivat vähän onnellisia ja rikkaita hetken verran. Sitten tuli 90-luku ja se loppui kuin kanan lento.

Baarijono lyheni

Lama tuli ja pikkujoulut jätettiin viettämättä. Koko yöelämä pysähtyi. Eräänä mittarina taksipiireissä pidettiin Helsingin ”Old Baker´s”  -kuppilaa.

– Siellä oli aina jono joka ilta, sunnuntai tai maanantai. Satoi räntää tai vettä tai oli pakkasta. 20 vuotta siellä oli jonoa. Takseissa sanottiin, että lama alkoi kuin Old Bakers´n jono loppui.

Monet kuppilat menivät nurin ja lopulta jopa juhlinnan viimeinen linnake eli pankit joutuivat lopettamaan ilonpidon.

– Kesti nelisen vuotta ettei voinut oikeastaan pikkujouluista puhua. Se oli joku glögitilaisuus ja sekin osittain varmaan omalla kustannuksella.

Pikkujoulut käynnistyivät kuitenkin hiljalleen uudelleen, mutta muuttuneina.

– 90-luvulla saatettiin viettää keskellä viikkoa joku teatteri-ilta, teema-ilta tai toimistolle kutsuttiin joku stand-up-koomikko ja syötiin iltapalaa ja juotiin lasi viiniä tai glögiä. Ihan uusi elämä.

Pikkujouluista tuli siis ainakin terveellisemmät 80-luvun pähkähullun juhlinnan jälkeen.

Uusi pikkujoulumaailma näyttäytyi myös monipuolisempana. Illanviettoon tuli enemmän sisältöä. Taksille uusi aikakausi oli tosin huonompi bisnes.

– Ne perinteiset pikkujoulut eli ravintolaillat, missä ehkä talo tarjoaa eli joku rakennusyhtiö tai putkifirma tai remonttiyritys järjestää, niin ne on kaikki nyt perjantaisin. Viikko on pyhitetty työnteolle.

Sopivia perjantai-iltoja perinteisiin pikkujoulukekkereihin ei ole tarjolla kovin monta, vain 3-4 kappaletta.

Itsenäisyyspäivän aattona juhlitaan

Suosituin pikkujouluilta on tällä hetkellä itsenäisyyspäivän aatto.

– Ja sen edeltävä perjantai ja sen jälkeinen perjantai. Ne on ne vilkkaat ja siinä ne huipentuu. Sitten kun mennään lähemmäs joulua, kerätään taas pisteitä kotona ja ollaan kilttejä.

– Linnanjuhlia voi katsella vähän väsyneenäkin.

Pikkujouluaikoihin yövuoroissa ajelu on taksikuljettajan mielestä onnistunutta silloin, kun ei ole ongelmia. Eli kyytiin ei nouse pahoinvoivia, sammuvia tai sellaisia matkalaisia, joilta puuttuu perillä rahaa.

Sellaista yötä ei pikkujouluisin ole vielä ollut, mutta suunta on oikea.

– Kyllä niitä ongelmia on vähän vähemmän. Ehkä jotkut ovat oppineet käyttämään alkoholia.

Lue myös:

    Uusimmat