Mainos

Nigerin suistoon julistettiin totaalinen sota

Nigerian suurin aseellinen kapinallisryhmä MEND julistaa totaalisen sodan Nigerjoen suiston alueelle. He myös vaativat öljy-yhtiöitä evakuoimaan työntekijänsä. Ryhmä esitti sodanjulistuksensa armeijan ilmapommituksien jälkeen.

MEND eli Nigerin suiston vapautusliike on suorittanut monia pieniä hyökkäyksiä Nigerjoen suistossa öljy-yhtiöitä vastaan. Viime keskiviikkona MEND kaappasi kaksi öljyalusta, joita hallituksen joukot yrittivät etsiä ja vapauttaa. Laivasto yritti puhdistaa joenrannat kapinallisista tykkivenein ja ilmahyökkäyksin.

- Nigerian armeija aloitti umpimähkäisen ilmapommituksen puolustuskyvyttömiä siviilejä kohtaan suistossa Gbaramatun alueella, vapautusliike kertoo sähköpostiviestissään.

Vapautusliike kutsuu kaikkia asekuntoisia miehiä värväytymään liikkeen riveihin.

Vapautusliike käy öljy-yhtiöiden kimppuun

Nigeriassa sijaitseva Nigerjoen suisto on Afrikan suurin öljyn- ja kaasuntuotantoalue. Kansainvälisillä suuryhtiöillä, kuten yhdysvaltalaisilla energiajäteillä Chevronilla ja Exxon Mobililla, alankomaalaisella Shellillä, italialaisella Agipilla ja ranskalaisella Totalilla on toimintaa seudulla. Alueen viime vuosien väkivalta on laskenut Nigerian öljyntuotantoa viidenneksellä vuoteen 2006 verrattuna. Ulkomaalaiset öljy-yhtiöt ovat jo aiemmin vähentäneet alueella toimivan henkilöstön määrän minimiin.

Yksityisten turvayhtiöiden edustajat ovat huolissaan tilanteen kehittymisestä. Vapautusrintama on vallannut useita kaupunkeja, joiden hallinnasta kuitenkin taistellaan edelleen. Öljy-yhtiöt eivät vielä toistaiseksi suunnittele koko henkilöstönsä evakuointia pois taistelualueelta.

MEND on uhannut aseellisilla hyökkäyksillä aiemminkin, viimeksi tammikuussa. Tuolloin isku ei kuitenkaan toteutunut. Perjantaiset levottomuudet alueella ovat suurimmat kahdeksaan kuukauteen. Tuolloin kapinalliset hyökkäsivät öljy-yhtiöitä vastaan kutsuen operaatiotaan "kuuden päivän öljysodaksi".

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.