Nigerin ex-pääministeri YK:n pääsihteerikilpaan

YK:n pääsihteerillä Boutros Boutros-Ghalilla on toistaiseksi vain yksi virallinen seuraajaehdokas: Nigerin entinen pääministeri ja islamilaisten maiden järjestön OIC:n pääsihteeri Hamed Al-Ghabed, 55.

Al-Ghabed aloitti loppuviikosta pääsihteerikampanjansa jakamalla vaalimainoksia YK:n päämajassa New Yorkissa. Niger nimitti hänet äskettäin virallisesti ehdokkaakseen.

Al-Ghabedin eduksi voi laskea mm. sen, että hän tulee ranskaa puhuvasta maasta. Onhan Ranskan presidentti Jacques Chirac tehnyt selväksi, ettei Ranska hyväksy YK:n johtoon sellaista henkilöä, joka ei puhu sujuvasti ranskaa.

Yhdysvallat on puolestaan vakuuttanut, ettei se hyväksy 73-vuotiaan egyptiläisen Boutros-Ghalin uudelleenvalintaa. Boutros-Ghalin pääsihteerikausi päättyy tämän vuoden lopussa. Jokainen YK:n turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenistä (Yhdysvallat, Ranska, Britannia, Kiina ja Venäjä) pystyy estämään vetollaan epämieluisan pääsihteerin valinnan.

Pysyvät jäsenet kokoontuvat pohtimaan pääsihteerikysymystä Yhdysvaltain marraskuisten presidentinvaalien jälkeen. Jos he sopivat siitä, että uudenkin pääsihteerin sopisi olla Afrikasta, on Al-Ghabedin lisäksi toki olemassa muitakin vaihtoehtoja.

YK:n johtoon musta nainen?

Yksi näistä on YK:n rauhanturvatoiminnasta vastaava alipääsihteeri Kofi Annan, joka on syntynyt Ghanassa. Hänellä on runsaasti kokemusta hallintotehtävistä YK:ssa. Sierra Leonesta kotoisin oleva James Jonah oli niin ikään vuosikausia Boutros-Ghalin varamiehenä New Yorkissa ja on sittemmin toiminut YK:n Liberia-valtuutettuna.

Tansanialainen Gertrude Mongella toimi Pekingin naiskonferenssin pääsihteerinä, ja hänen valintaansa pidettäisiin poliittisesti hyvänä: hän on afrikkalainen, musta ja kaiken lisäksi nainen.

Norjan vastikään eronnutta pääministeriä Gro Harlem Brundtlandia ei sen sijaan pidetä varteenotettavana ehdokkaana YK:n päämajassa. 57-vuotias Brundtland on myös itse kiistänyt, että hänen eronsa liittyisi pääsihteerivaaliin.
(STT-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat