Mainos

Nigeria palaa demokratiaan

Nigerian sotilasjohtaja kenraali Abdulsalam Abubakar esitteli myöhään eilisiltana ohjelmansa maan palauttamisesta demokratiaan.

Kauan odotetun ohjelman on määrä lopettaa vuosikymmenet kestänyt sotilasvalta Nigeriassa ja nostaa tämän Afrikan väekkäimmän maan elintasoa. Nigerian kansalle osoittamassaan puheessa Abubakar sanoutui irti edeltäjänsä edesmenneen Sani Abachan siirtymäkauden ohjelmasta ja lupautui palauttamaan vallan demokraattisesti valitulle presidentille 29. toukokuuta ensi vuonna.

Jos Abubakarin ohjelma onnistuu, siirtymäkaudesta tulee lyhin Nigerian historiassa. Nigeria on ollut itsenäinen 39 vuotta, ja tästä ajasta 29 vuotta maata on johtanut sotilashallitus. Abubakar ilmoitti vapauttaneensa kaikki vankiloissa olevat Abachan hallinnon vastustajat. Tätä oli toivottu nimenoman länsimaissa ja myös opposition keskuudessa kotimaassa. Samoin hän ilmoitti, että Abachan hallinnon aikana perustetut viisi poliittista puoluetta hajotetaan, ja maassa pidetään uudet vaalit ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Abubakar myönsi, että Nigeriassa on tehty virheitä. Etenkin viime aikoina demokratisointiyrityksiä on haitannut se, että poliittisia instituutioita, rakenteita ja henkilöitäkin on yritetty manipuloida, hän sanoi. Abubakarin mukaan on täysin selvää, että kansa haluaa todellista demokratiaa yhtenäisessä ja rauhanomaisessa valtiossa.

Perustuslaki uudelleen tarkastettavaksi

Vuonna 1995 hyväksytty perustuslakiluonnos tulee uudelleen harkittavaksi: sitä on tarkoitus kierrättää useissa piireissä ennen kuin sotilashallitus hyväksyy sen. Ennen vaaleja maahan ei muodosteta kansallista yhtenäisyyttä edustavaa hallitusta, vaikka oppositio on sitä vaatinut. Uudet ministerit tulevat kuitenkin edustamaan kaikkia poliittisia eturyhmiä, Abubakar sanoi. Abubakar lupasi myös riittävästi varoja öljyteollisuudelle, josta Nigeria on suuresti riippuvainen. Valtion monopolit lakkautetaan ja kilpailua säätelevät lait kumotaan. Nigeriassa yritettiin demokraattisia vaaleja viimeksi vuonna 1993. Silloinen sotilasjohtaja Ibrahim Babangida kuitenkin keskeytti ne, kun voittajaksi näytti selviytyvän oppositiopoliitikko Moshood Abiola. Babangida astui itse syrjään ja luovutti vallan siviilien johtamalle väliaikaiselle hallitukselle.

Saman vuoden marraskuussa kenraali Sani Abacha kaappasi vallan aiheutettuaan ensin poliittisen sekasorron. Abacha kuoli kesäkuussa, jonka jälkeen Abubakar tarttui vallan kahvaan. Kansan suosiota nauttinut Abiola puolestaan kuoli aiemmin tässä kuussa vankilassa - virallisten tietojen mukaan sydänkohtaukseen. Etenkin hänen kuolemansa jälkeen vaatimukset demokratiasta ovat voimistuneet Nigeriassa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.