Mainos

Niffenegger julkaisi kirjan vuosien tauon jälkeen

Maailmalla mainetta niittänyt amerikkalaiskirjailija Audrey Niffenegger on julkaissut uuden romaanin pitkän odotuksen jälkeen. Hänen varjonsa tarinaa saatiin odottaa seitsemän vuotta, sillä esikoisteoksensa Aikamatkustajan vaimon menestyksen yllättämä Niffenegger matkusti Lontooseen työstämään seuraavaa romaaniaan kaikessa rauhassa.

– Moni pyysi minua kirjoittamaan Aikamatkustajan tyttären, mutta en halunnut jatkaa ensimmäisen romaanin tarinaa. Joskus on parasta antaa hyvin toimineen jutun olla eikä venyttää sitä väkisin, Suomessa vastikään vieraillut Niffenegger pohtii.

Romantiikkaa ja scifi-kirjallisuutta yhdistelevä Aikamatkustajan vaimo on myynyt maailmalla miljoonia kappaleita ja se on käännetty 33 kielelle.

Oppaaksi hautausmaalle

Lontooseen Niffenegger suuntasi siksi, että siellä sijaitsee hänen mielestään maailman upein hautausmaa, Highgate. Sen portit eivät yllättäen avautuneetkaan kovin helposti taustatyötä tehneelle kirjailijalle.

– Hautausmaata ylläpitävä järjestö oli huolissaan siitä, että kirjoittaisin vampyyritarinaa. Vakuutin heille, ettei sellainen ole suunnitelmissani. Kun sitten tarinaani ilmestyikin aave, pelkäsin mitä he sanoisivat. Olin kuitenkin siinä vaiheessa jo voittanut heidät puolelleni, Niffenegger naurahtaa.

Niffenegger teki hautausmaata koskevan taustatyönsä niin perusteellisesti että hänet pestattiin oppaaksi turistiryhmille. Kirjailija tekee näitä opaskierroksia satunnaisesti edelleenkin, ja toisinaan turistit tunnistavat hänet kuuluisaksi kirjailijaksi.

– Useimmat eivät joko tunnista tai välitä. Aina joskus joku tulee ujostellen kertomaan kierroksen päätteeksi, että on lukenut kirjani. Tärkeintä Highgatessa on kuitenkin hautausmaa, ei sen opas.

Kritiikin keskellä

Hänen varjonsa tarina kuvaa nuorten kaksostyttöjen elämää hautausmaan vieressä sijaitsevassa talossa, jossa kummittelee. Aave on tyttöjen täti, joka on jäänyt eräänlaiseen elämän ja kuoleman väliseen tilaan.

Fanien kauan odottama romaani on otettu vastaan ristiriitaisin tuntein.

– Olen saanut kritiikkejä laidasta laitaan. Nettikauppa Amazonissa ihmiset joko rakastavat tai vihaavat sitä. Moni kovasti kritisoiva tuntuu olevan pettynyt siihen, ettei se ole Aikamatkustajan vaimon toisinto. He haluaisivat lukea saman tarinan uudestaan vähän eri muodossa. Minä taas halusin kirjoittaa selvästi erilaisen tarinan.

Kuvataiteilijanakin tunnettu Niffenegger sanoo tottuneensa kovaankin kritiikkiin ja uskoo osaavansa suodattaa kommenteista ne rakentavimmat.

– Taideopiskelijana meidät koulutettiin vastaanottamaan kaikenlaista kritiikkiä. Se oli kova mutta hyödyllinen koulu.

Haaveena esikoisohjaus

Kritiikkiä Niffenegger osaa antaa myös itse ja sen hän suuntaa, hienovaraisesti tosin, Aikamatkustajasta tehtyyn elokuvaversioon. Kirjailija kiirehtii tosin huomauttamaan, ettei ole nähnyt elokuvaa. Pettynyt hän on silti.

– Siitä tehtiin Hollywood-elokuva eli aikamoinen spektaakkeli. Olenkin päättänyt pitää toisen romaanini elokuvaoikeudet itselläni. Saatan kokeilla siipiäni sen tekemisessä ainakin tuottajan roolissa. Tai ehkä luovutan projektin jollekin independent-yhtiölle.

– Roolitusta en ole miettinyt sen kummemmin, mutta Tilda Swintonin näkisin mielelläni Elspehtin eli romaanin aaveen roolissa. En tosin tiedä, olisiko hän lainkaan kiinnostunut näyttelemään pienessä elokuvassani.

Mielikuvitus pelastaa tylsyydeltä

Elokuvaprojekti etenee toistaiseksi hitaasti ja Niffenegger keskittyy kuvataide-projekteihinsa sekä kolmannen romaaninsa kypsyttelyyn. Luvassa on taas kirjailijalle ominainen, outo pieni tarina.

– Se tulee kertomaan yhdeksänvuotiaasta Lizzystä, joka sairastaa hypertrikoosia eli karvojen liikakasvua aiheuttavaa sairautta. Haluan tässä kirjassa tutkia sellaisen ihmisen elämää, joka erottuu joukosta, on erilainen kuin muut.

Aaveet, aikamatkat, ihmissusimainen pieni tyttö – mistä Niffeneggerin tarinat oikein kumpuavat?

– Minulla oli hyvin tavallinen lapsuus ja kai minä yritän luoda näin jotain jännitystä elämään. Uskon myös, että moni arkinen asia näyttäytyy aivan uudessa valossa, kun siihen sekoittaa epätavallisia aineksia. Ajatellaan vaikka tuiki tavallista aamiaista, joka muuttuu aika erikoiseksi, jos sen nauttii kuolleen ihmisen seurassa. Fiktiota kirjoittaessa voi tehdä mitä vain, joten miksi tyytyä realismiin?

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.