Mainos

Newsweek: CIA tiesi konekaappareista

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA tiesi kuukausia ennen syyskuun 11. päivän terroristi-iskuja, että kaksi konekaappareista majaili Yhdysvalloissa. CIA oli myös tietoinen miesten al-Qaida-yhteyksistä, muttei kuitenkaan kertonut tietojaan liittovaltion poliisille FBI:lle, jonka agentit olisivat voineet paljastaa terroristien suunnitelmat.

Tiedot käyvät ilmi huomenna ilmestyvästä Newsweek-lehdestä. Newsweekin mukaan kyseiset terroristit olivat syyskuussa Pentagoniin iskeytyneen lentokoneen kaapanneet Nawaf Alhazmi ja Khalid Almidhar.

CIA oli saanut tietoja, joiden mukaan Alhazmi oli osallistunut al-Qaidan kokoukseen Malesiassa tammikuussa 2000. Almidhar puolestaan oli onnistunut hankkimaan viisumin, joka oikeutti hänet matkustamaan vapaasti Yhdysvalloista pois ja takaisin.

FBI:ta ei varoitettu

Vaikka CIA luokitteli miehet terroristeiksi, se ei kuitenkaan varoittanut sen paremmin FBI:tä kuin maahanmuuttoviranomaisiakaan. Miehet saivat vapaasti oleskella maassa omilla nimillään, hankkia ajokortit ja käydä lentotunneilla, Newsweek kertoo. FBI on sanonut, että se olisi pystynyt saamaan selville terroristien aikeet, jos se olisi saanut tietoja käsiinsä aiemmin.

Alhazmilla ja Almidharilla oli yhteydet ainakin viiteen muuhun syyskuun iskujen tekijään. Kiireellinen - ja turhaksi osoittautunut - etsintäkuulutus annettiin CIA:n johtajan George Tenetin pyynnöstä vasta noin kolme viikkoa ennen iskuja.

Fox-televisiokanavan sunnuntaina haastattelema oikeusministeri John Ashcroft sanoi, ettei ollut ehtinyt vielä tutustua Newsweekin tietoihin riittävän tarkasti, eikä kommentoinut asiaa sen enempää.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.