Mainos

New Yorkissa kodittomia ennätysmäärä – "Nukun päivät, valvon yöt"

Samaan aikaan, kun asunnottomuus helpottaa muualla Yhdysvalloissa, New Yorkin kaupungin asunnottomien määrä kasvaa.

Nyt kaupungin suojissa asuu lähes 60 000 koditonta, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Kaupungin asuntoviraston mukaan asunnottomien määrä on kasvanut myös puistoissa ja kaduilla.

Parikymppinen Koko Surani joutui kodittomaksi kaksi vuotta sitten, kun hirmumyrsky-Sandy tuhosi ja homehdutti koko kodin.

– Myrsky kasteli talon seinät lattiasta kattoon. Ensin tuli hometta ja sieniä, sen jälkeen hiiriä ja rottia. Se oli kamalaa ja koko rakennus piti purkaa, Surani kertoo MTV Uutisille.

Surani asui vaikeavammaisen äitinsä ja kehitysvammaisen siskonsa kanssa. Kaupunki otti äidin laitokseen, siskon huostaan ja Suranille tarjottiin paikkaa satoja ihmisiä majoittavasta suojasta.

– Kuulin kauhutarinoita, mitä kaikkea pahaa asuntoloissa tapahtuu enkä mennyt paikalle. Enää minua ei sinne huolita, Surani kertoo.

Päivällä turvallisempi nukkua

Surani nukkuu joskus tuttavien nurkissa, mutta pääasiassa hän valvoo yöt.

– Istun yöt junissa tai metroissa ja päivällä menen lautalle tai jonnekin nukkumaan. Päivällä on turvallisempi nukkua, varsinkin naisena, Surani sanoo.

Asunnottomuuden kasvu on pitkälti seurausta edellisestä suuresta taantumasta. Myös New Yorkin kaupungin jatkuvasti nousevat vuokrat ovat monelle palkansaajalle jo liikaa.

– Tämä on yhä seurausta vuosien 2007-2008 suuresta romahduksesta. Ihmisten tulot laskevat yhä, vaikka työttömyys on jo vähentynyt. Uskon, että kodittomien määrä kasvaa vielä ensi vuoden, sanoo kaupunkitutkimuksen professori Irv Garfinkel Columbian yliopistolta.

Garfinkelin mukaan Yhdysvaltojen sosiaalitukii ei toimi niin kuin sen pitäisi.

– Sosiaalitukemme ei ole aivan niin huono kuin sen maine on, mutta on liikaa, että esimeriksi 16 prosenttia amerikkalaisista elää köyhyysrajan alapuolella - se tarkoittaa kymmeniä miljoonia ihmisiä, Garfinkel sanoo.

Iso osa kodittomista perheitä

26-vuotias Ashley on asunut kaduilla 18-vuotiaasta lähtien. Hänen äitinsä heitti hänet kadulle ison riidan jälkeen. Riidan syytä Ashley ei halua kertoa.

– Ensin yritin jatkaa koulua, käydä suihkussa aina liikuntatunnilla ja opiskella, mutta ei siitä tullut mitään. Jäin pois koulusta ja tein kaikenlaisia pätkätöitä milloin missäkin. Tein lähes kaikkea muuta paitsi itseäni en myynyt, Ashley kertoo.

Ashleyn mukaan kodittomana kohtaa usein asenteita, että kadulla asuminen olisi heidän oma valintansa. Ashleyn mukaan häntä on usein epäilty huumeidenkäyttäjäksi, mikä hän kieltää olevansa.

Raskaana kadulla

25-vuotiaana Ashley tuli raskaaksi.

– Itkimme kummatkin poikaystäväni kanssa, sillä tajusimme, että lapsi saatetaan ottaa meiltä pois. Olimme kadulla, koska emme saanet kuin lyhytkestoisia pätkätöitä eikä meillä ollut varaa asuntoon. Päätimme, että nyt on pakko ottaa uusi suunta, Ashley kertoo.

Ashley oi kuitenkin edelleen koditon, kun raskaus oli jo kahdeksan kuukautta pitkällä.

– Minulla oli anemia, mikä vaikeutti asioita entisestään. Pidimme kuitenkin huolta, ettei vauvalla ole kylmä. Välillä saimme kerättyä poikaystävän kanssa sen verran rahaa, että pääsimme halpaan hotelliin yöksi. Varmistin aina aamuisin leikkimällä mahan kanssa, että hän liikkuu ja on kunnossa. Onneksi pääsin kodittomien suojaan juuri ennen synnytystä, sillä muuten sosiaalivirasto olisi ottanut Ethanin meiltä pois.

Nyt Ethan on 11 kuukautta ja kolmikko asuu kaupungin perhesuojassa. New Yorkin kaupunki ei päästä kameraa kuvaamaan olosuhteita eikä virastosta haluta muutenkaan kommentoida ruuhkaista asuntolatilannetta.

Muutamissa New Yorkin puistoissa on jo sen verran vakituisia asunnottomia, että heidän läsnäolonsa häiritsee lähitalojen asukkaita. Asukkaat ovat valittaneet kaupungille muun muassa virtsan hajusta. New Yorkin pormestari Bill de Blasio on luvannut siivota puistot, mutta myös tarjota kodittomille vaihtoehdoksi suojaa.

Haaveena koti ja joulukuusi

Perheasuntola on katuolosuhteet ja koko perhe elää tällä hetkellä noin 400 euron arvoisilla ruokakupongeilla. Ashley myöntää, että he voisivat itse hakea monimutkaisesta tukijärjestelmästä pieniä lisäapuja sieltä täältä, mutta vielä Ethan on vienyt kaikki voimat.

– Odotan, että pääsen töihin. En ole laiska, vaikka moni niin ajattelee. Onhan se rankkaa, ettei ole omaa kotia eikä työtä eikä rahaa, mutta uskon, että tämä on väliaikaista. Pääasiassa, että poikani saa olla lämpimässä.

Kun Ashleylta kysyy tulevaisuudenhaaveesta, ei taida olla yllätys, että vastauksena on koti.

– En malta odottaa, että joku päivä meillä on oma pieni koti ja saan koristella sinne joulukuusen, Ashley sanoo hymyillen.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.