New Yorkin merkitys rahamaailman keskipisteenä koki kolauksen

New Yorkin merkitys rahamaailman keskipisteenä koki kolauksen eilisten terrori-iskujen myötä.

-Yhdysvaltain talous ei kaadu siihen, että pari pilvenpiirtäjää häviää. Kysymys on enemmänkin uskosta ja luottamuksesta koko rahajärjestelmää kohtaan, sanoo Conventum pankkiiriliikkeen analyytikko Esa Mangeloja.

Samoilla linjoilla on myös Evlin analyytikko Janne Sarvikivi.

-New York on edelleenkin finanssialan keskipiste. En usko, että tapahtumilla on muuta kuin hetkellinen vaikutus, Sarvikivi sanoo.

World Trade Centerin lähistöllä Wall Streetin pörssi säästyi vahingoilta, ja monella pankkiiriliikkeellä on toimintaa eri puolilla kaupunkia. Investointipankki Morgan Stanleyn henkilöstöä menehtyi terrori-iskussa arviolta 3500.

-Morgan Stanleylla oli WTC:ssä lähinnä back office -toimintoja, mutta toiminnot ovat yleensä jakaantuneet eri puolille kaupunkia. Kokonaisen investointipankin toiminta ei lopu, Sarvikivi sanoo.

Hän arvioi, että pitkällä näkemällä New York pitää asemansa finanssi- ja yritysmaailman keskuksena. Sarvikivi huomauttaa vielä, että aineellisten vahinkojen ohella finanssimaailman toimivuudelle on merkitystä myös sillä, kuinka paljon tapahtumat ovat järkyttäneet muita työntekijöitä.

Conventumin Mangeloja miettii myös, miten tapahtumista toivutaan henkisesti.

-Nyt on pitkään tasapainoiltu Yhdysvaltain taloudessa veitsen terällä, alkaako taantuma vai lähteekö talous palautumaan nousuun. Lyhyellä aikavälillä yksityiset kuluttajat pysyvät kotonaan eivätkä lähde ruuhkaisiin kauppakeskuksiin.

-Toinen kysymys on, miten tapahtumat vaikuttavat yritysten investointihalukkuuteen. Epävarmuus lisääntyy oloissa, joissa yhteiskunnan perusrakenteita kohtaan terrorismin uhka lisääntyy, Mangeloja huomauttaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat