Mainos

New York Times: Trumpin hallinto aikoo säilöä Isis-taistelijoita Guantanamoon

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin esikunta suunnittelee määräystä säilöä vangittuja äärijärjestö Isisin taistelijoita Guantanamon vankileirille, kertoo New York Times.

Lehden haltuunsa saamassa valmisteilla olevassa presidentin asetuksessa ei enää mainita salaisten vankiloiden avaamista ulkomailla uudelleen, mutta siinä ohjeistetaan toimittamaan vangitut al-Qaidan, Talebanin ja Isisin taistelijat Guantanamoon Kuubaan.

Presidentin turvallisuuspoliittiset neuvonantajat ovat lehden mukaan vastustaneet ajatusta, mutta Trump aikoo viedä uudistusta eteenpäin siitä huolimatta.

Yhdysvaltain edellinen presidentti Barack Obama yritti sulkea Guantanamon, mutta ei onnistunut löytämään leirin viimeisille vangeille sijoituspaikkaa. Trumpin määräys olisi mittava suunnanmuutos ja merkitsisi Guantanamon käytön lisäämistä.

1:46

Ydinasesopimus uhattuna

Uutistoimisto Reutersin mukaan Trump oli taannoisessa puhelinkeskustelussaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa arvostellut jyrkästi maiden Start-sopimusta, jonka perusteella maat ovat vähentäneet ydinkärkiensä määrää. 

Reuters lähteyttää tietonsa kahteen Yhdysvaltain viranomaiseen ja yhteen entiseen viranomaiseen, jotka tietävät puhelun sisällöstä.

Heidän mukaansa Putin oli ehdottanut sopimuksen jatkamista, jolloin Trump oli keskeyttänyt keskustelun kysyäkseen avustajiltaan, mistä sopimuksessa oli kysymys. Tämän jälkeen Trump oli ilmoittanut, että sopimus oli yksi Obaman neuvottelemista huonoista sopimuksista.

Trumpin esikunta ei kommentoinut asiaa Reutetrsille.

Vaalikampanjansa aikana Trump sanoi, että Venäjä oli neuvotellut sopimuksen Yhdysvaltoja paremmin. Lisäksi hän väitti virheellisesti, että sopimuksen mukaan Venäjä voisi jatkaa ydinkärkien valmistamista, vaikka Yhdysvallat ei voinut.

Yhdysvaltain tuore ulkoministeri Rex Tillerson kertoi senaatin kuulemisessa kannattavansa Start-sopimuksen jatkamista.

1:40

1:58

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.