Mainos

New York Times pui Aarnio-oikeudenkäyntiä: "Toimivassa huumeringissä sotilaat suojaavat kuningasta"

Arvostettu amerikkalaisjulkaisu The New York Times kirjoittaa "vuosisadan oikeudenkäynnistä", jota Suomessa käydään huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota vastaan.

New York Times sanoo Suomen seuraavan hermostuksissaan oikeudenkäyntiä entistä huumepoliisin päällikköä vastaan. Syykin on selvä: Aarnio-skandaali on huojuttanut Suomen toimivaa pohjoismaista lakia ja järjestystä.

Poliisijohtaja Tomi Vuori sanoo New York Timesissa Aarnio-jutun olevan "vakava ja erittäin häpeällinen Suomelle, sillä kyseessä on korkea-arvoinen poliisimies". Vuori sanoo että jupakka on ravistellut suomalaista yhteiskuntaa.

"Tosielämän televisiodraamaa"

Aarnio-tapaus on eurooppalaisella mittapuulla poikkeuksellinen, New York Times kirjoittaa. Edelleen omituisemman siitä tekee se, että huumepomoa syytetään lukuisista rikoksista juuri Suomessa, matalan korruption maassa.

Transparency International -järjestön listauksessa Suomi on maailman kolmanneksi vähiten korruptoitunut maa. Suomea puhtoisempia ovat ainoastaan Uusi-Seelanti ja Tanska.

New York Times kertoo, että tapaus kiehtoo suomalaisia, koska ihmiset eivät luota poliitikkoihin tai mediaan, mutta poliisiin he uskovat.

– Suomi ei ole maa, jossa ammuskellaan kaduilla tai jossa huumealamaailma olisi osa normaalia arkea. Tämä tapaus tuntuu epätodelta – kuin tosielämän televisiodraamalta, poliittisen historian dosentti Mikko Majander sanoo lehdessä.

Toimiva huumerinki kuin shakkipeli

Artikkelinsa lopuksi New York Times kertoo Jari Aarnion kasvaneen Maunulassa, työläiskaupunginosassa, jossa entinen huumepoliisin päällikkö kasvoi narkomaanien keskellä.

Poliisikoulussa Aarnio keskittyi tutkimaan huumekartillien rakennetta.

New York Times siteeraa Aarnion vuonna 2000 Ylelle antamassaa haastattelua. Aarnio sanoi tehokkaan huumeorganisaation rakentuvan siten, ettei todellista johtajaa vastaan ole mitään todisteita.

Aarnio sanookin toimivan huumekartellin olevan kuin shakkipeli, jossa sotilaat suojaavat kuningasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja