Mainos

New Orleansin asuttaminen lykkääntyy

New Orleansin pormestari Ray Nagin on pyörtänyt puheensa asukkaiden paluusta kaupunkiin. Syynä on Floridan rannikkoa lähestyvä Rita-myrsky, joka on vahvistunut hurrikaaniksi.

Trooppinen myrsky Rita voimistui hurrikaaniksi

Pormestari Ray Nagin sanoi illalla Suomen aikaa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että asukkaiden tulisi pysytellä toistaiseksi poissa New Orleansista mahdollisen uuden hirmumyrskyn vuoksi. Rita-myrsky lähestyy Floridan rannikkoa ja se on voimistunut ykkösluokan hurrikaaniksi viisiluokkaisella asteikolla.

Hurrikaanikausi kestää vielä pari kuukautta, ja asiantuntijoiden mukaan pienempikin myräkkä voisi tehdä nyt pahaa jälkeä Louisianassa ja Mississipissä.

Aiemmin Nagin kaavaili, että osa asukkaista voisi palata kotiinsa jo tällä viikolla, mutta kaupungin pelastusviranomaisten mukaan kotiinpaluu olisi tällä hetkellä ongelmallista ja vaarallista. Nagin ja kaupungin pelastustoimien johtaja, vara-amiraali Thad Allen keskustelivat eilen näkemyseroistaan ja pormestari päätyi pelastusviranomaisten kannalle.

Kolme viikkoa sitten riehuneen hirmumyrsky Katrinan jäljiltä New Orleansista on veden alla noin 40 prosenttia. Pormestari Nagin on halunnut aloittaa kaupungin jälleenrakentamisen huolimatta pelastusviranomaisten varoituksista.

Kaupunki vaarallinen

New Orleansin pelastustoimien johtaja Allen muistuttaa, ettei vesijohtovesi kaupungissa ole vielä terveellistä eikä jätehuolto toimi. Myös sähkönjakelu on yhä jumissa, sillä sähköt on saatu vedettyä vasta osaan kaupunkia. Myös lääkärit ovat varoittaneet mahdollisista kulkutaudeista myrkyllisellä myrskyalueella, jolla on viime viikot ollut yli 30 asteen lämpötila.

- Ennenaikainen asuttaminen olisi riski kaupungille. New Orleans tarvitsisi uuden evakuointisuunnitelman, Allen sanoi sunnuntaina.

Poliisi ja sotilaat partioivat New Orleansin kaduilla, joilla varsinkin päivisin liikkuu koko ajan enemmän ihmisiä. Iltaisin kaupunki on aavemainen.

Floridan eteläosissa käynnistettiin eilen evakuoinnit rannikkoa lähestyvän trooppisen Rita-myrskyn takia. Siirrettävissä taloissa asuvat pakotettiin lähtemään suojaan, muille evakuointi on vapaaehtoinen.

Rita näyttäisi iskevän samoille alueille Floridaan kuin hirmumyrsky Katrina neljä viikkoa sitten. Floridasta Katrina palasi Meksikonlahdelle, laajeni ja voimistui rajusti ennen uutta rantautumistaan Louisianaan ja Mississipiin.

Katrinan kuolonuhrien määrä noussut liki tuhanteen

Viranomaisten mukaan hurrikaani Katrinan jäljiltä on löytynyt tähän mennessä 970 vainajaa, joista suurin osa on löytynyt New Orleansin alueelta.

Kuolonuhrien määrän arvioidaan vielä nousevan, kun New Orleansin rakennuksia päästään tutkimaan. Viranomaiset eivät kuitenkaan usko, että kuolonuhrien lopullinen määrä yltää aiemmin arvioituun 10 000:een.

(MTV3-Reuters-STT)

(Huomenta Suomen uutiset 20.09.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.