Mainos

Nevski Express -juna suistettiin pommilla - rautatieyhtiö maksaa korvauksia uhreille

Venäjällä eilen illalla tapahtunut tuhoisa rautatieturma on varmistunut terrori-iskuksi. Turvallisuuspalvelu FSB:n räjähdeasiantuntijoiden mukaan Nevski Express -junan suistamiseen käytettiin seitsemän kiloa TNT-räjähdettä.

Pommin osia löytyi iltapäivänä turmapaikalta, mutta terroritekoa osattiin epäillä jo paljon aikaisemmin, sillä monet matkustajista olivat kuulleet pamauksen. Suistumispaikalta löytyi myös suuri suppilonmallinen kuoppa, joka antoi aihetta epäillä pommia.

Moskovasta Pietariin matkannut Nevski Express -juna suistui raiteiltaan Tverin kaupungin lähistöllä puoli yhdeksältä Suomen aikaa. Kolme vaunua suistui raiteiltaan ja kaksi niistä murskautui pahasti. Turmassa on kuollut eri viranomaislähteiden mukaan 26 tai 39 ihmistä. Luku voi kuitenkin vielä nousta, sillä ainakin sata on loukkaantunut, heistä noin puolet vakavasti. Matkustajia on edelleen kateissa.

- En kuullut räjähdystä, mutta jonkinlaisen pamauksen kyllä. Sitten vaunu kääntyi oikealle, pyörähti kokonaan ympäri, valot sammuivat ja tuntui kova rysähdys, kertoi toisessa vaunussa matkustanut Sergei Solenko Rossija-tv-kanavalle.

Aluksi matkustajat olivat shokissa, mutta alkoivat sitten rikkoa ikkunoita päästäkseen ulos. Hyväkuntoisimmat kantoivat ensimmäisiä uhreja lähimmälle asemalle. Apujoukkojen saapumista jouduttiin odottamaan noin tunti.

Samantyyppinen isku kaksi vuotta sitten

Nevski Express -junaa vastaan on isketty ennenkin. Edellisen kerran juna ajoi pommiin 13. elokuuta 2007 samalla seudulla kuin nytkin mutta lähempänä Novgorodia. Silloisessakin iskussa käytettiin TNT-räjähdettä, määrä oli kuitenkin vain kaksi kiloa. Kukaan ei kuollut, mutta noin 30 ihmistä loukkaantui.

Vuoden 2007 iskun tutkimukset ovat yhä kesken. Toteuttamisesta syytetään kahta inguushikapinallista. Iskun päätekijänä pidetään kuitenkin tshetsheenimiestä, joka on yhä karkuteillä. Kommersant-lehden mukaan iskun suunnittelun tunnusti ryhmä joka nimittää itseään Riyadus-Salikhinin Tshetshenian marttyyreiksi.

Venäjän rautatieyhtiö maksaa korvauksia

Venäjän rautatieyhtiö RZD on luvannut maksaa korvauksia junaturman uhreille. Menehtyneiden perheille maksetaan 50 0 000 ruplaa eli noin 11 000 euroa. Loukkaantuneille maksetaan 2 200 euroa.

Korvauksista huolimatta yhtiö on jo ehtinyt saada kritiikkiä turvallisuusjärjestelyistään. Junasta ei muun muassa löytynyt juuri minkäänlaisia ensiapuvälineitä tai lääkekaappia. Lääkkeitä löytyi lopulta jonkin verran matkustajilta, mutta niidenkin saaminen viivästyi, koska kukaan ei informoinut 14-vaunuisen junan toiseen päähän välittömästä avuntarpeesta. Vaunujen suistuminen ei tuntunut junan toisessa päässä kuin tömähdyksenä.

- Olimme puoli tuntia täysin tietämättömiä siitä, mitä on tapahtunut, kunnes meille lopulta kerrottiin, että osa vaunuista on suistunut raiteilta. Sen jälkeen kaikki matkustajat alkoivat kerätä lämpimiä vaatteita, särkylääkkeitä ja sidetarpeita, kertoi matkustaja Boris Gruzd Ekho Moskvy -radiokanavalle.

Junaturman takia seudun junaliikenne on ohjattu korvausreiteille. Ainakin 60 junaa myöhästyy noin kahdeksan tuntia. Muutokset vaikuttavat 27 000 matkustajan liikkumiseen.

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu (Seitsemän uutiset 28.11.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.