Mainos

Nevan öljy uhkaa yhä Suomenlahtea

Nevalla viikonvaihteessa sattuneen öljyturman siivoustöitä jatketaan edelleen Suomenlahden suulla. Hätätilaministeriön tiedotuksen mukaan Pietarin edustalla sijaitsevassa Nevanlahdessa ohutta öljykalvoa on levinnyt pitkin lahden etelärantaa kohti tulvapatoa Lisij Nosiin asti.

Neva likaantui viikonvaihteessa raskasta polttoöljyä kuljettaneen jokitankkerin ajettua karille noin 40 kilometriä Pietarista ylävirtaan sijaitsevan Otrjadnojen lähistöllä. Vedensekaista öljyä on kerätty talteen aamuun mennessä 38 tonnia. Öljyä on vielä pinnalla Nevan sivujoissa keskustan kohdalla. Veteen päässeen öljyn määrästä ei ole edelleenkään varmaa tietoa.

Valtion ympäristökomitean Pietarin-yksikön alustavan, edelleen epävarman arvion mukaan veteen päästö olisi vain 10-30 tonnia. Alunperin vuodon suuruudeksi arvoitiin jopa lähemmäs 300 tonnia, ja Suomen viranomaisten tiistaina saamien tietojen mukaan karkuun olisi päässyt 50 tonnia. Tiedottaja Tatjana Saharovan mukaan vuodon määrästä ei ole varmaa tietoa, koska turmatankkerin tyhjennys on yhä kesken eivätkä ympäristöviranomaiset ole saaneet varmaa tietoa aluksessa olleen öljyn määrästä.

Juomavesi turvallista

Pietarin vesi- ja viemärilaitoksesta vakuutetaan, että kaupungin juomavesi on turvallista huolimatta siitä, että öljyä on jossain määrin päässyt turmapaikasta alavirtaan sijaitseviin vedenottamoihin.

-Juomaveden kloorausta on lisätty, ja suodattimia puhdistetaan tavallista useammin. Mitään vaaraa asukkaille ei ole ja kaikki on toistaiseksi kunnossa, Bodokanalin varatiedotuspäällikkö Dmitri Ivanov kertoi. Juomaveden laaduntarkkailua on myös tehostettu. Ivanov korosti, että Vodokanal puuttuisi heti tilanteeseen ongelmien ilmetessä. -Juomme itsekin samaa vettä. Hän arveli myös, ettei Suomen tarjoamaa apua puhdistuksessa ainakaan toistaiseksi tarvita.

Myös Murmanskissa öljyvuotoMyös Murmanskin lähellä sattui eilen öljyvuoto, kun käytöstä poistettu laivastoalus upposi tulipalon seurauksena, kertoo uutistoimisto Itar-Tass. Onnettomuus on saastuttanut vesialuetta Kuolan niemimaan edustalla. Tiedossa ei ole, kuinka paljon öljyä mereen on päässyt.
(STT-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.