Nevala: Lääkäri suositteli eläkkeelle jäämistä

Suojelupoliisin päällikkö jättää tehtävänsä joulukuun alussa. Seppo Nevala ehti työskennellä Supon johdossa 11 vuoden ajan.

Suojelupoliisin päällikkö Seppo Nevala eroaa tehtävästään. Hän jätti eroanomuksensa aamulla poliisiylijohtaja Markku Salmiselle.

Pitkään sairauslomalla ollut Nevala jää nyt eläkkeelle. Nevala sanoo eronpyynnön syyksi terveydelliset syyt.

- Lääkärien suosituksesta sairauslomaa jatkuu. He suosittelivat myös eläkkeelle jäämistä, Nevala kertoi MTV:lle.

Nevala on mielestään tehnyt nyt riittävän pitkän uran poliisijohdossa eri tehtävissä. Suojelupoliisia Nevala kuvailee työpaikkana "erittäin mielenkiintoiseksi".

- Olen tyytyväinen tähän uraani täällä. Kaiken kaikkiaan jää ihan hyvät kokemukset tästä, että ei sen enempää voi sanoa.

Nevala uskoo jättävänsä puhtaan työpöydän seuraajalleen, mistä tämän on hyvä jatkaa. Mahdollista seuraajaansa hän ei kuitenkaan lähde veikkailemaan.

- En ota kantaa seuraajakysymykseen. Se olisi pahin virhe, minkä voi tehdä. Varmasti sitä asianmukaisilla tahoilla harkitaan ja hyvä seuraaja löytyy: siitä olen varma, Nevala totesi MTV:n haastattelussa.

Apulaispäällikkö Knapesta Supon väliaikainen päällikkö

Poliisiylijohtaja Markku Salmisen mukaan Nevala teki eroilmoituksensa heti, kun sai eläkepäätöksen.

Poliisineuvos Nevala aloitti Supon päällikkönä vuonna 1996. Hänellä oli jo ennestään pitkä kokemus suojelupoliisista.

Nevalan ero astuu voimaan joulukuun ensimmäisenä päivänä. Apulaispäällikkö Petri Knape hoitaa sijaisuutta niin kauan, että Nevalan tilalle saadaan valittua uusi johtaja.

- Paikka pannaan auki, ja paras hakijoista valitaan, Salminen sanoo.

Hänen mukaansa kyseessä on sentyyppinen virka, että päätökset pyritään tekemään nopeasti. Valtioneuvosto päättää siitä, kuka on Nevalan seuraaja.

Sisäministeri Holmlund: Supo ei ole kriisissä

Sisäministeri Anne Holmlund (kok.) on vakuuttunut, ettei suojelupoliisi ole kriisissä.

- En näe tässä mitään kriisiä. Kun Supolle valitaan uusi päällikkö, se on hyvä paikka katsoa, onko jossain iso ongelma vai onko tässä pelkkä kupla, Holmlund sanoo.

Hän menee alkusyksyllä Supoon keskustelemaan asioista. Holmlundin mukaan tuolloin katsotaan, pitäisikö ministeriön tehdä tarkastus Supoon ja pitäisikö sen omistamat julkaistavissa olevat tiedot julkistaa.

Holmlund ei suoralta kädeltä allekirjoittaisi sitä, että Supo laitettaisiin eduskunnan valvontaan.

- Supo tarkastetaan monilla tavoin tällä hetkellä. Tietosuojavaltuutettu tekee tarkastuksia, Suposta raportoidaan säännöllisin väliajoin tietyistä kysymyksistä ja eduskunnan valiokunnat saavat tietoa, Holmlund luettelee.

Monia seurattuja tapauksia

Nevala on pitkällä urallaan ollut mukana kohua herättäneissä tapauksissa. Hän on ollut Supon epäillyn teleurkintajutun takia hyllytettynä ja oikeudessa syytettynä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syytteet kaatuivat rytisten käräjillä ja hovioikeudessa.

Soneran teleurkintavyyhteen kytkeytynyt Supon teleurkintaepäily ei kuitenkaan ole ainoa vastoinkäyminen, johon Nevala on urallaan joutunut. Hän oli kiivaan arvostelun kohteena suurlähettiläs Alpo Rusin ja tämän veljen vakoiluepäilyjen yhteydessä.

Alpo Rusi on haastanut valtion Helsingin käräjäoikeuteen. Hän vaatii suuria korvauksia aiheettomasta esitutkinnasta. Oikeudenkäynti alkaa Helsingissä elokuussa. Valtio on kutsunut Nevalan oikeuteen kuultavaksi ensi kuun lopulla.

Sasi: Supo valvontaan

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Kimmo Sasi haluaa ulkopuolisen elimen valvomaan Suojelupoliisia. Supon päällikön tulisi Sasin mielestä olla olla poliisi- tai juristitaustainen turvallisuusalan ammattilainen.

Nykyisin Supoa valvovat perustuslaki- ja ulkoasiainvaliokunnat. Ulkopuolisen valvontaelimen - ja varsinkin sen johdon - tulisi herättää laajaa luottamusta

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat