Mainos

Neuvottelut ydinasemateriaalin tuotantokiellosta alulle

YK:n Genevessä toimiva aseidenriisuntakonferenssi päätti tänään aloittaa neuvottelut ydinaseisiin käytettävän materiaalin tuotannon kieltämisestä.

Tarkoituksena on saada aikaan kattava ja uskottavasti todennettava kansainvälinen sopimus, jolla kielletään korkeasti rikastetun uraanin ja plutoniumin valmistaminen ydinasetuotantoon. Aseidenriisuntakonferenssi päätti perustaa työryhmän, joka saa tehtäväkseen sopimusluonnoksen laatimisen. Ryhmä päässee aloittamaan työnsä toden teolla ensi vuoden puolella.

Päätöstä pidettiin tervetulleena askeleena ydinaseriisunnan alalla. -Intian ja Pakistanin toukokuisten ydinkoeräjäytysten jälkeen on erityisen tärkeää, että kansainvälisessä asevalvontavuoropuhelussa päästään eteenpäin. Neuvotteluiden aloittaminen ydinasekelpoisen materiaalin tuotannon kieltämisestä on merkittävä askel ydinaseriisunnan edistämiseksi ja ydinsulkujärjestelmän vahvistamiseksi, sanoi ulkoministeri Tarja Halonen tänään. Halonen muistutti, että päätös sitoo kaikki viisi ydinasevaltiota ja kolme ns. kynnysvaltiota neuvotteluihin ja niiden tavoitteeseen. Geneven aseidenriisuntakonferenssin jäsenenä Suomi tulee osallistumaan aktiivisesti neuvotteluihin. Suomella on Halosen mukaan tarjottavana asiantuntemusta mm. sopimuksen todentamisjärjestelyissä.

Myös Yhdysvallat, EU ja kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA olivat tyytyväisiä neuvotteluryhmän perustamisesta. EU:n puheenjohtajamaan itävallan ulkoministeri Wolfgang Schüssel piti päätöstä tärkeimpänä aseriisunnan alalla sitten vuonna 1996 solmitun ydinkoekieltosopimuksen. IAEA huomautti kuitenkin, että ratkaisematta on vielä useita tärkeitä kysymyksiä ydinaseriisunnan saralla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.