Mainos

Neuvottelut päättyivät tuloksetta Pohjois-Irlannissa

Pohjois-Irlannin perinnemarssikiistan neuvottelut päättyivät tuloksettomina. Britannian hallituksen tiedotteen mukaan lauantain keskustelut olivat kuitenkin hyödyllisiä. Tilanne Portadownissa kiristyi jälleen eilisillan mitaan. Poliisi ampui kumiluoteja kohti mellakoitsijoita katusululla, jonne oli kokoontunut arviolta 5 000 protestanttia.

Neuvotteluja perinnemarssien järjestämisestä jatketaan aikaisintaan maanantaina, koska protestantit eivät halua neuvotella sunnuntaina. Britannian turvallisuusjoukkojen pysäyttämät protestanttiset Oranialaisveljeskunnan jäsenet ovat pytäneet tänään lupaa jatkaa marssia halki katolisten asuinalueiden.

Portadowniin odotetaan tänään jopa 100 000 protestanttia jatkamaan viikko sitten keskeytettyä perinnemarssia.

Kriisi puhkesi viikko sitten

Tilanne alkoi kiristyä, kun viranomaiset viikko sitten kielsivät ensi kertaa protestanttista Oranialaisveljeskuntaa marssimasta katolisen alueen halki perinnemarssinsa aikana Portadownissa.

Oranialaisveljeskunta ja Garvaghy Roadin asukasyhdistys suostuivat Britannian pääministerin Tony Blairin perjantaina esittämään neuvottelukutsuun. Molempien osapuolten edustajat saapuivat Armaghin kaupunkiin, jossa neuvotteluja ei kuitenkaan käydä kasvokkain, vaan välittäjien avustuksella.

Oranialaisveljeskunnan mukaan marssikielto loukkaa heidän kansalaisoikeuksiaan, ja tuhannet veljeskunnan jäsenet ovat leiriytyneet katolisen alueen lähelle odottamaan kiellon kumoamista ja tiesulkujen poistamista Garvaghy Roadilta. Marssikielto on aiheuttanut väkivaltaisuuksia eri puolilla Pohjois-Irlantia. Kiistan on myös pelätty vahingoittavan Pohjois-Irlannin rauhanprosessia.

Pohjois-Irlannin rauhansopimus solmittiin pääsiäisenä ja kansa hyväksyi sen toukokuun lopussa Irlannin tasavallassa ja Pohjois-Irlannin maakunnassa järjestetyissä kansanäänestyksissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.