Mainos

Neuvottelut lääkäreiden sopimuksesta jatkuvat

Neuvottelut lääkäreiden avoinna olevasta virkaehtosopimuksesta jatkuvat. Neuvottelijat tapasivat viimeksi maanantaina iltapäivällä. Neuvotteluissa ei saavutettu mainittavaa edistystä.

Tulosopimuksen ulkopuolelle jääneet lääkärit vaativat hyvitystä päivystystulojen vähenemisestä. Päivystystä rajoittaa uusi työaikalaki, joka määrää ylitöille katon.

Akavalainen Suomen lääkäriliitto hylkäsi joulukuussa tuloratkaisuun perustuvan sopimusmallin. Liiton valtuuskunnan on määrä ottaa kantaa tilanteeseen keskiviikkona.

Sairaaloiden ja terveyskeskusten lääkäreiden kokonaisansiot olivat viime keväänä keskimäärin noin 23700 markkaa kuukaudessa. Päivystyskorvaus muodosti noin 23 prosenttia eli 5500 markkaa sairaalalääkäreiden kuukausituloista. Terveyskeskuksissa päivystyksen osuus ansioista oli noin 16 prosenttia. Sairaalalääkäri päivysti huhtikuussa 1997 keskimäärin 2,6 vuorokautta.

Ansiohaarukka sairaaloissa vaihtelee apulaislääkärin 20700 markasta johtavan ylilääkärin 29600 markkaan kuukaudessa. Apulaislääkärien ansioista noin 37 prosenttia eli 7700 markkaa kertyy päivystyskorvauksesta.

Lääkäreiden tuloista huomattava osa koostuu erilaisista lisistä. Sairaalalääkäreiden varsinainen palkka oli 12500-25600 markkaa kuukaudessa. Säännöllisen työajan ansiot olivat keskimäärin 17800 markkaa.

Sairaaloissa mieslääkärit ansaitsivat 25000 ja naiset 21800 markkaa kuukaudessa, terveyskeskuksissa 25700 ja 21800 markkaa. Erot sukupuolten välillä selittyvät mm. virkarakenteella, kokemuslisillä ja miesten suuremmalla päivystysmäärällä.

Ylitöitä runsaasti

Ansiotiedot ovat sairaaloiden osalta peräisin huhtikuulta ja terveyskeskusten maaliskuulta 1997. Luvut on koottu 64 sairaalasta yli kahdeltatuhannelta lääkäriltä.

Lääkäriliitto huomauttaa, että sairaalalääkärit tekivät huhtikuussa 1997 keskimäärin lähes 42 tunnin työviikkoja, kun säännöllinen työaika on 37 tuntia.

Sopimuskiista koskee kuntien noin 6000:ta sairaalalääkäriä, pariatuhatta terveyskeskuslääkäriä sekä hammas- ja eläinlääkäreitä. Kunnallinen työmarkkinalaitos on sitä mieltä, että työntekijäpuoli hakee työaikaan vetoamalla korotuksia erityisesti sairaalalääkäreiden peruspalkkoihin.

Kiistan taustalla oleva uusi työaikalaki astui voimaan vuoden 1996 lopussa. Päivystysten takia yksittäiset lääkärit joutuvat rikkomaan työaikalain ylityökattoa.

Lääkäriliitto haluaisi muuttaa korvauksia esimerkiksi siten, että kaikista päivystystunneista maksettaisiin yhden tietyn korvausprosentin mukaan. Kuntatyönantaja ei ole kieltänyt sitä mahdollisuutta, että osa lääkäreiden päivystyskorvauksista voitaisiin siirtää peruspalkkaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.