Mainos

Neuvottelut Kosovosta keskeytetty - asevoimat jo liikkeellä

- Yhdysvaltain erikoislähettiläs Richard Holbrooke keskeytti tänään neuvottelunsa Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin kanssa tuloksettomina. - Primakov lykkäsi vierailuaan Yhdysvaltoihin. - Serbian parlamentti torjui Naton joukkojen sijoittamisen Kosovoon.

Valkoisen talon edustaja sanoi Washingtonissa, ettei uusin neuvottelukierros anna aihetta toiveikkuuteen. Nato on uhannut Jugoslaviaa ilmaiskuilla, jollei se hyväksy Kosovon rauhansopimusta.

Tapaaminen kesti tänään kolme tuntia. Miehet neuvottelivat jo eilen lähes neljä tuntia pääsemättä tuloksiin.
Holbrooken tämänkertaista Belgradin-matkaa on sanottu viimeiseksi yritykseksi saada Jugoslavia luopumaan sotatoimista Kosovossa ja hyväksymään rauhansopimus, johon kuuluu myös Naton johtamien joukkojen sijoittaminen Kosovoon.

Italia, Ranska ja Britannia vahvistavat Natoa

Italia, Ranska ja Britannia vahvistivat tänään olevansa valmiit osallistumaan Naton iskuihin "estääkseen humanitaarisen katastrofin" Kosovossa. Ne toivoivat kuitenkin yhteisessä julkilausumassaan, että Naton ilmaiskut voitaisiin välttää.

Myös Saksan ulkoministeri Joschka Fischer vetosi Miloseviciin EU:n puolesta ja kehotti tätä hyväksymään rauhansopimuksen ennen kuin on liian myöhäistä. Fischerin mukaan tilanne "ei näytä hyvältä".

Venäjä yhä neuvottelujen kannalla

Venäjä kehotti puolestaan kansainvälistä yhteisöä jatkamaan rauhanneuvotteluja Naton hyökkäyksen välttämiseksi ja toisti vastustavansa kaikkia sotilaallisia toimia kriisin ratkaisemiseksi.

-Meidän kantamme on, että poliittisia neuvotteluja on jatkettava. Venäläiset diplomaatit työskentelevät tämän hyväksi ja toivomme, että tilanne kehittyy myönteisesti, ulkoministeriön edustaja sanoi.

Primakov keskeyttää Yhdysvaltain vierailun, mikäli yhteenotto alkaa

Aiemmin päivällä kerrottiin, että Venäjän pääministeri Jevgeni Primakov aikoo keskeyttää vierailunsa Yhdysvalloissa, jos Nato aloittaa ilmaiskut Kosovossa. Primakovia odotettiin Washingtoniin tänäiltana. Lauantaihin saakka jatkuvalla vierailulla hänen on tarkoitus keskustella lähinnä Venäjälle myönnettävästä talousavusta. Serbian parlamentti kokoontui tänään hätäistuntoon kiristyneen tilanteen takia. Kosovo on osa Serbiaa, ja Serbia taas osa Jugoslavian liittovaltiota.

Jugoslavia mobilisoi

Johtava jugoslavialainen ihmisoikeusasianajaja Natasha Kandic sanoi tänään, että Jugoslavia mobilisoi parhaillaan miespuolista väestöään taistelemaan Kosovosta.

Liikekannallepano on suurin alueella toisen maailmansodan jälkeen. Jugoslavian hallitus on jopa alkanut jäljittää Serbiaan tulleita Bosnian sodan pakolaisia värvätäkseen nämä joukkoihinsa, hän kertoi.

Jugoslavia on uhannut taistella Natoa vastaan, jos se toteuttaa uhkauksensa ja iskee Kosovoon. Jugoslavian Britannian-suurlähettiläs Miroslav Pajic sanoi tänään, että Jugoslavia ei voi voittaa sotaa Natoa vastaan, mutta se voi aiheuttaa Natolle hyvin raskaita tappioita.

Tarkkailijoiden mukaan Jugoslavia saattaa vastata Naton mahdolliseen hyökkäykseen iskemällä Nato-joukkoja vastaan Bosniassa, Makedoniassa ja Unkarissa, josta juuri on tullut Naton jäsenmaa.

Primakov lykkäsi Yhdysvaltain vierailuaan

Venäjän pääministeri Jevgeni Primakov on lykännyt Yhdysvaltain vierailuaan Jugoslaviaan odotettavissa olevien ilmaiskujen vuoksi. Asiasta ilmoittivat Valkoinen talo ja Yhdysvaltain ulkoministeriö tänäiltana.

Primakovin oli määrä saapua Washingtoniin keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa. Hän oli jo matkalla Yhdysvaltoihin, kun tieto peruutuksesta tuli.
Ulkoministeriön tiedottaja James Rubin sanoi, että Primakov itse päätti matkansa lykkäämisestä. Primakovin oli määrä neuvotella Yhdysvalloissa mm. talousavusta Venäjälle.
(STT-DPA-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.