Mainos

Neuvottelut Kosovossa päättyivät

Yhdysvaltain erityislähettiläs Richard Holbrooke ja Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic päättivät viime hetken neuvottelunsa Kosovon kiistasta hieman ennen puoltayötä Suomen aikaa maanantaina.

Länsimaisten diplomaattien mukaan Holbrooke ja amerikkalainen sovittelija Chris Hill vetäytyivät Yhdysvaltain lähetystöön Belgradissa ja kertoivat neuvotteluista Nato-liittolaisilleen puhelimitse. Puolenyön aikaan ei ollut selvillä, miten Holbrookin ja Milosevicin keskustelut olivat sujuneet. EU:n edustaja Wolfgang Petritsch kuitenkin arveli aiemmin, ettei Milosevic ole valmis kompromissiin. Petritsch tapasi Milosevicin aiemmin päivällä yhdessä Yhdysvaltain sovittelijan Chris Hillin ja Venäjän Boris Majorskin kanssa. Petritschin mukaan jo neuvonpidon alusta saakka oli ilmeistä, ettei Milosevic ollut valmis sopimaan rauhasta. Petritsch kuvasi neuvotteluilmapiiriä vaikeaksi, kireäksi ja epämiellyttäväksi. Hän arveli, että Naton ilmaiskut Jugoslaviaa vastaan ovat nyt huomattavasti lähempänä kuin viikko sitten.

Petritsch antoi lausuntonsa hieman sen jälkeen kun Yhdysvaltain erityislähettiläs Richard Holbrooke oli aloittanut viime hetken neuvottelunsa Milosevicin kanssa. Valkoisen talon mukaan Holbrookella oli mukanaan tiukkasanainen viesti, jonka mukaan Milosevicin on aika allekirjoittaa Kosovon rauhansopimus pikaisesti. Ennen neuvottelujen alkua Holbrooke sanoi, että kansainvälisiä joukkoja sijoitetaan Kosovoon vain Jugoslavian suostumuksella. -Kyseessä ei ole hyökkäys, hän sanoi. Valkoisen talon mukaan Holbrooken ja Milosevicin keskustelu on "viimeinen mahdollisuus saavuttaa rauha". Presidentti Clintonin edustaja Joe Lockhart sanoi maanantaina, että "kyseessä ei ole enää neuvottelu" vaan Milosevicin "on aika hyväksyä sopimus tai vastata seurauksista." Myös EU:n ulkoministerit antoivat maanantaina julkilausuman, jossa Milosevicia kehotetaan hyväksymään sopimus.

Solanalla valtuudet määrätä iskusta

Aiemmin päivällä yhdeksäntoista Nato-maan lähettiläät vahvistivat Brysselissä pääsihteeri Javier Solanan valtuudet aloittaa ilmaiskut Jugoslavian kohteisiin. Solanalle annettiin valtuudet määrätä ilmaiskuista ensimmäisen kerran jo tammikuussa. Naton sotilaskomitean johtajan Klaus Naumannin mukaan ilmaiskujen varalle on olemassa yksityiskohtainen suunnitelma ja operaatiosta saattaa tulla hyvinkin pitkittynyt. Myös muiden Nato-lähteiden mukaan sotilasliitto on joutunut tarkistamaan strategiaansa Kosovon vaikeutuneen tilanteen vuoksi. Mahdollisista ilmaiskuista uskotaan tulevan pidempikestoisia ja laajemmalle ulottuvia kuin alkuperäisissä suunnitelmissa. Natossa arvellaan serbijohtajilla olevan korkeintaan vuorokausi aikaa ilmaista yhteistyöhalukkuutensa, ennen kuin ilmaiskut alkavat. Suomessa ulkoasianministeriö on kehottanut välttämään Jugoslaviaan matkustamista Naton ilmaisku-uhan vuoksi.

Jugoslavian armeija lupaa vetäytyä

Jugoslavian armeija on oman ilmoituksensa mukaan valmis vetäytymään heti, kun Kosovon albaanien ja Naton aiheuttama uhka on väistynyt. Jugoslavian armeijan päämajasta annetun lausunnon välitti maanantaina uutistoimisto Tanjug. Armeijan lausunnossa syytettiin länsimaisia tiedotusvälineitä siitä, että serbeistä on tehty syntipukkeja rauhanprosessin jumittumisessa. Armeijan mukaan serbit vain vastaavat albaanikapinallisten ja Naton uhkailuihin.
-Heti kun terroristien ja Naton uhkailut lakkaavat, Jugoslavian armeija vetäytyy varuskuntiin, vapauttaa reserviläiset ja palaa normaaleihin rauhanajan tehtäviin, lausunnossa ilmoitettiin.

Taistelut jatkuivat kiivaina

Kosovossa kiivaat taistelut ovat jatkuneet sen jälkeen, kun serbivaltuuskunta kieltäytyi viime viikolla allekirjoittamasta kansainvälisen yhteysryhmän laatimaa rauhansopimusta. Taisteluja käytiin maanantaina Kosovon keskiosissa Drenican alueella, jossa serbijoukot iskivät neljään albaanikylään. Pristinassa ainakin kaksi ihmistä sai vammoja albanialaisten suosimaan kahvilaan tehdyssä pommi-iskussa. Albaanilähteiden mukaan viime päivien taisteluissa on kuollut ainakin 16 ihmistä. Lisäksi noin 15000-25000 albaania on joutunut lähtemään kotoaan.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.