Mainos

Neuvottelut Irakin asetarkastuskiistasta jatkuvat

Venäjän presidentti Boris Jeltsin vetosi tänään poliittisen ratkaisun löytämiseksi YK:n ja Irakin väliseen kiistaan asetarkastuksista. Samalla Jeltsin ilmoitti lähettävänsä erityislähettiläänsä Viktor Posuvaljukin Irakiin etsimään neuvotteluratkaisua kiistaan.

Varaulkoministeri Posuvaljuk kävi Irakissa jo aiemmin tällä viikolla. Hänen neuvottelunsa presidentti Saddam Husseinin kanssa eivät kuitenkaan johtaneet läpimurtoon. Posuvaljuk matkustaa takaisin Irakiin huomenna.

Ennen Jeltsinin ilmoitusta Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright sanoi, että Irakia koskevien ratkaisevien päätösten aika on pian käsillä. Albright neuvotteli Lontoossa Britannian ulkoministerin Robin Cookin kanssa ja toisti epäilevänsä, että kriisiä enää pystyttäisiin ratkaisemaan diplomaattisesti. Albright varoitti myös, että jos Yhdysvallat päättää käyttää sotilasvoimaa, isku on "huomattava". Hän huomautti, että Yhdysvallat ja Britannia "seisovat tilannearvioissaan rinnakkain".

Britannian pääministeri Tony Blair puolestaan totesi, ettei länsimaiden tulisi antaa Irakin presidentin Saddam Husseinin uhmata YK:n turvallisuusneuvostoa enää kovin kauaa. Blairin mukaan länsimaiden ei tule kaihtaa myöskään voimankäyttöä, jos se on tarpeen. Blair painotti, että Britannia liittolaisineen jatkaa ponnisteluja diplomaattisen ratkaisun löytämiseksi.
-Jos kuitenkin tulemme siihen johtopäätökseen, että turvallisuusneuvoston tahto voidaan toteuttaa vain sotavoiman avulla, emme kaihda sen käyttöä, Blair sanoi työväenpuolueen kokouksessa.

Neuvotteluja myös Davosissa

YK:n pääsihteeri Kofi Annan neuvotteli Irakin-kriisistä Yhdysvaltain YK-lähettilään Bill Richardsonin kanssa Maailman talousfoorumin kokouksen yhteydessä Davosissa. Annan sanoi sopineensa Richardsonin kanssa, että diplomaattiset keinot asetetaan yhä etusijalle kriisin selvittelyssä. Richardson puolestaan muotoili asian sanomalla, ettei sotilaallista iskua ole odotettavissa heti, mutta se on edelleen keinovalikoimassa.

Nimettöminä puhuneiden amerikkalaisvirkamiesten mukaan Yhdysvallat lähettää todennäköisesti Persianlahdelle lisää joukkoja ja tutkassa näkymättömiä Stealth-lentokoneita. Yhdysvallat on viime päivinä varoitellut useaan otteeseen olevansa valmis voimankäyttöön, jos Irak ei taivu kiistassa.

Tänään julkaistussa lehtihaastattelussa myös pääsihteeri Annan myönsi, että sotavoimaan saatetaan joutua turvautumaan viimeisenä keinona. Annanin mukaan on mahdollista, ettei Saddamilla ole aikomustakaan olla yhteistyössä YK:n asetarkastajien kanssa.

Irakin uutistoimisto INA puolestaan kertoi YK:n asetarkastusryhmän saapuneen maahan huomenna alkavaa aseidenriisunnan teknistä arviointikokousta varten. Kokoukseen osallistuvien muiden ulkomaisten asiantuntijoiden oli INA:n mukaan määrä saapua myöhemmin. Irak on halunnut keskeyttää varsinaiset asetarkastukset huhtikuuhun asti, jotta Persianlahden sodan jälkeen määrätystä aseriisunnasta voidaan ensin laatia tekninen arvio.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.