Mainos

Neuvottelut Hebronista venyivät

Israel ja palestiinalaiset eivät näyttäneet vielä tänäänkään löytäneen ratkaisua kiistoihinsa Hebron-sopimuksesta. Kiistan pitkittymisen vuoksi myöskään Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun ja palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin tapaaminen ei toteutunut.

Israelin ja palestiinalaisten edustajat jatkoivat kuitenkin neuvottelujaan huolimatta Hebronissa eilen sattuneesta välikohtauksesta. Seitsemän palestiinalaista haavoittui Hebronissa israelilaisen sotilaan tulittaessa heitä.

Netanyahun ja Arafatin huipputapaaminen voi kuitenkin toteutua hyvin pian, kerrottiin palestiinalaislähteistä tänään.
-Vain yksi kysymys on ratkaisematta, ja sen jälkeen huipputapaaminen voidaan lyödä lukkoon, kertoi palestiinalaisten pääneuvottelija Mahmoud Abbas.

Vihonviimeinen ratkaisematon ongelma on palestiinalaisten mukaan se, että palestiinalaiset vaativat Israelilta sitoumusta Hebronin sopimuksen jälkeisistä vetäytymisistä. Nämä koskevat israelilaisjoukkojen vetäytymistä Hebronin länsipuolen alueilta. Aiemmin ehdittiin israelilaislähteistä jo kertoa, että kaikki merkittävät kysymykset on saatu ratkaistua, elleivät palestiinalaiset halua ottaa kokonaan uusia asioita esille.

Israelin ja PLO:n vuonna 1995 solmiman rauhansopimuksen mukaan 80 prosenttia Hebronin alueesta piti luovuttaa palestiinalaisten hallintaan jo yhdeksän kuukautta sitten. Kaupungin keskustassa asuu nelisensataa juutalaista uudisasukasta.

Sekä israelilaiset että palestiinalaiset korostivat pikaisen sovun tärkeyttä eilisen ampumavälikohtauksen jälkeen. Palvelusvapaalla ollut 22-vuotias israelilainen äärinationalisti Noam Friedman tulitti Hebronissa torille kerääntynyttä väkijoukkoa, jolloin seitsemän palestiinalaista haavoittui. Friedman sanoi halunneensa ammuskelulla estää Hebronin luovuttamisen palestiinalaisten hallintaan.

Israelin poliisi on pidättänyt toisenkin henkilön epäiltynä sekaantumisesta ampumisvälikohtaukseen. Toinen epäilty on asevelvollinen, joka palvelee samassa sotilasyksikössä kuin Friedman.

Ääri-islamilainen Jihad-ryhmä vannoi tänään rankaisevansa israelilaisia hyökkäyksestä.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.