Mainos

Neuvottelut Emu-puskureista edenneet

Työmarkkinajärjestöt pyrkivät sopimaan Emu-puskureista viikonlopun aikana. Neuvottelut ovat edenneet, sillä osapuolilla on yhteinen näkemys tavasta, miten puskurit muodostetaan.

Ratkaisematta on kuitenkin yhä, miten puskurin rahoitus jaetaan palkansaajan ja työnantajan kesken. Puskurin suuruudesta ei ole myöskään keskusteltu. Neuvotteluja jatketaan lauantaina.
Puskurit aiotaan koota työttömyysvakuutusmaksuista sekä työeläkemaksuista tai -rahastosta. Kustannuksista vastaisivat palkansaajat ja työnantajat yhdessä.

Kahdesta lähteestä saatavia varoja ei ole tarkoitus kasata yhteen paikkaan, eikä erillistä rahastoa aiota perustaa. Keruun yksityiskohdista on määrä sopia myöhemmin.
Puskurista arvioidaan tulevan ainakin muutaman miljardin markan kokoinen, mutta suurusluokasta ei ole vielä neuvoteltu. Käytännössä summa olisi jokin tietty prosenttiluku palkkasummasta.

Emu-puskurilla tarkoitetaan rahastoa, johon kerättäisiin varoja suhdanteiden tasaamiseen EU:n talous- ja rahaliiton jäsenyydessä. Rahaa tallennettaisiin hyvänä aikana ja purettaisiin taantumassa. Puskurin tuoma hyöty olisi se, että työttömyysvakuutusmaksu ei sahaa edestakaisin suhdanteiden mukana. Kassaan kertyisi ylijäämää, kun esimerkiksi työttömyyden hellittäessä maksua ei lasketa. Vastaavasti maksua ei myöskään nosteta äkisti, jos työttömyys pahenee.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.