Mainos

Neuvottelukunta: Rikosvastuun ikäraja pidettävä ennallaan

Vankeinhoitoasiain neuvottelukunta torjuu lakialoitteen rikosvastuun alaikärajan poistamisesta. Neuvottelukunnan mukaan ei ole syytä poiketa pohjoismaista linjaa noudattavasta nykykäytännöstä.
Rikosvastuun alaikäraja on nykyään kaikissa Pohjoismaissa 15 vuotta.

Neuvottelukunta otti kantaa eduskunnassa esitettyyn lakialoitteeseen tänään. Peräti 101 kansanedustajaa on allekirjoittanut kansanedustaja Jouni Lehtimäen kohualoitteen, jonka muun muassa oikeusministeri Johannes Koskinen on tyrmännyt "kelvottomana yrityksenä" puuttua alaikäisten ongelmiin.

Neuvottelukunta toteaa, että vaikka nuoret varttuvat nykyään fyysisesti aiempaa nopeammin, se ei tarkoita rikosoikeudellisen rangaistusvastuun edellyttämää psyykkistä ja sosiaalista kypsymistä. Lakialoite on myös maamme kansainvälisten velvotteiden vastainen, neuvottelukunta huomauttaa. YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus edellyttää rikosvastuulle alaikärajaa kansallisessa lainsäädännössä. Neuvottelukunnan mukaan yli sadan kansanedustajan asettuminen aloitteen taakse on huolestuttava merkki yhteiskunnallisen ja poliittisen ilmapiirin kylmyydestä ja koventumisesta.

-Eduskunnassa käyty lähetekeskustelu onneksi osoitti, ettei aloite sittenkään vastanne eduskunnan enemmistön mielipidettä, kannanotossa todetaan.

Aloitteen vastustajat haukkuivat ehdotuksen pataluhaksi eduskunnassa pari viikkoa sitten. Etenkin vasemmistoliiton, vihreiden ja sosiaalidemokraattien edustajat toivoivat aloitteelle pikaista "valiokuntakuolemaa". Aloitteeseen nyt kantaa ottanut vankeinhoitoasiain neuvottelukunta on oikeusministeriön alainen elin, jonka tehtävä on antaa lausuntoja ja tehdä aloitteita vankeinhoitoon liittyvistä kysymyksistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.