Neuvotteluja vauhditetaan P-Irlannissa

Britannian ja Irlannin hallitukset pääsivät maanantaina yksimielisyyteen esityksestä, jolla pyritään vauhdittamaan etanan vauhtia edenneitä Pohjois-Irlannin rauhanneuvotteluja. Kaikkien osapuolten neuvottelut rauhansopimuksesta ja Pohjois-Irlannin tulevasta asemasta jatkuivat maanantaina kolmen viikon tauon jälkeen.

Esityksen tekstiä ei ollut maanantaina saatavissa, mutta valmisteluja lähellä olevien lähteiden mukaan siinä esitetään Pohjois-Irlantiin perustettavaksi vallanjakoelimiä, joissa ovat mukana niin Britannia kuin Irlannin tasavalta ja Pohjois-Irlantikin. Ehdotuksella on määrä liennyttää Pohjois-Irlannissa enemmistönä olevien protestanttien ja katolisen vähemmistön välistä jännitystä.

Lähteet luonnehtivat esitystä Britannian ja Irlannin yhteiseksi näkemykseksi siitä, kuinka Pohjois-Irlannin kiistapuolten väliset erimielisyydet voitaisiin kyetä ratkaisemaan.
-Kyseessä on luonnos siitä, miltä lopullinen sopimus voisi näyttää. Tällä on tarkoitus tasoittaa tietä yksityiskohtaisille neuvotteluille, eräs irlantilainen lähde sanoi.

Kiistapuolet jatkoivat neuvottelujaan maanantaina Stormontissa, Belfastin ulkopuolella, entisen amerikkalaisen senaattorin George Mitchellin johdolla. Neuvottelupöytään istuivat sekä läheisiä siteitä Britanniaan kannattavien unionistien että kansallismielisten tasavaltalaisten edustajat.

Veritekojen varjossa

Neuvotteluja varjostaa sunnuntaina tapahtunut uusi poliittinen veriteko. Brittimielisten protestanttien ääriryhmä surmasi katolisen Terry Enwrightin sunnuntaina belfastilaisessa yökerhossa, jossa tämä toimi ovimiehineä.

Enwright oli naimisissa Sinn Fein -puolueen johtajan Gerry Adamsin veljentyttären kanssa. Sinn Fein puolestaan on Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n poliittinen siipi. Enwrigth oli tuorein uhri sarjassa osapuolten välisiä väkivaltaisuuksia, jotka ovat leimanneet kolme viikkoa kestänyttä neuvottelutaukoa.

Luonnoksesta lauantaina esitettyjen ennakkotietojen mukaan Pohjois-Irlantiin perustettaisiin suhteellisella vaalitavalla valittu alueellinen neuvosto, joka puolestaan olisi osa uutta "Brittein saarten neuvostoa". Siinä olisi edustajia Englannista, Skotlannista ja Walesista sekä Irlannin tasavallasta ja Pohjois-Irlannista.

Suunnitelman arvellaan miellyttävän protestantteja, jotka pelkäävät, että Irlannin tasavalta saa tulevaisuudessa liian suuren vaikutusvallan Pohjois-Irlannissa. Katolisia edustavan Sinn Feinin edustaja torjui kuitenkin ehdotuksen maanantaina. Edustajan mukaan ehdotuksesta ei ole edes neuvottelujen pohjaksi.


(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat