Eläkeneuvotteluissa sopu – 1955 syntyneillä nousee eläkeikä

Työeläkeratkaisu on saatu sovittua SAK:n, STTK:n, Elinkeinoelämän keskusliiton ja Kuntatyönantajien kesken. Akava ei ole ratkaisussa mukana. 

Eläkeiän nosto portaittain 65 vuoteen koskee ensimmäisenä vuonna 1955 syntyneitä. Eläkeikä nousee vuosittain kolme kuukautta, joten esimerkiksi vuonna 1955 syntyneiden eläkeikä on 63 vuotta ja 3 kuukautta, vuonna 1958 syntyneiden 64 vuotta ja niin edespäin. 

Eläkeratkaisussa on myös sovittu siitä, että palkansaajamaksun vähennys laskettavasta eläkkeestä poistuu. Se tarkoittaa sitä, että palkansaajalle kertyy eläkettä enemmän jo varhaisemmassa vaiheessa. Tämä on ollut SAK:n ja STTK:n tavoite. 

– Neuvottelutulos on aina kompromissi, suurin osa tavoitteistamme meni läpi. Mikäli sopimus hyväksytään, se koskee koko suomalaista yhteiskuntaa ja palkansaajia.

– Toivon, että Akavan poistuminen ei jätä jännitteitä, arvioi STTK:n puheenjohtaja Antti Palola MTV Uutisille.

Akava sen sijaan tavoitteli korkeampia eläkekarttumia työuran myöhemmässä vaiheessa, mutta tätä ei ole mukana sopimuksessa.

Akava jäikin ilmeisesti tämän seurauksena pois neuvottelutuloksesta.  

Uutta eläkeratkaisussa on myös se, että työeläkettä alkaa karttua 17 ikävuodesta alkaen nykyisen 18 vuoden sijaan.  

Pitkään fyysisesti tai henkisesti raskasta työtä tehneille puolestaan tulee mahdollisuus jäädä eläkkeelle tietyin ehdoin jo 38 vuoden työuran jälkeen.  

Valtiovalta oli toivonut neuvotteluissa ratkaisua vuoden 2025 jälkeisille eläkkeille saadakseen parempaa ennakoitavuutta taloudelle.  

Neuvotteluissa päädyttiin tulokseen, jossa eliniänodote alkaa vaikuttaa eläkeikään vasta vuodesta 2030 alkaen. Sovitussa nousussa on kuitenkin jarruja, jotka liittyvät työurien kehitykseen. Mikäli työllisyystilanne ja työurat kehittyvät myönteisesti, se jarruttaa eläkeikärajalle asetettua automatiikkaa.  

Keskusjärjestöjen hallinnot ovat koolla huomenna. Järjestöjen puheenjohtajat esittävät ratkaisua hallintojen hyväksyttäväksi.  

Uusien eläkelakien on määrä olla voimassa vuonna 2017.  

Lue myös:

    Uusimmat