Mainos

Neuvottelijat koolla Minskissä - myös Putin myöhässä paikalle

Koko Euroopan katseet kohdistuivat tänään Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin, jonne Ukrainan, Venäjän, Ranskan ja Saksan johtajat saapuivat keskustelemaan Ukrainan kriisin ratkaisusta.  

Paikalle saapuivat ensin Ranskan presidentti Francois Hollande ja Saksan liittokansleri Angela Merkel, jotka pitivät lyhyen keskusteluhetken Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon kanssa ennen kuin tapasivat Venäjän presidentin Vladimir Putinin, joka saapui nelikosta viimeisenä.  

Jo entuudestaan Minskissä olivat olleet älynystyröitään hieromassa niin sanotun kontaktiryhmän eli Venäjän, Ukrainan, Itä-Ukrainan kapinallisten sekä Etyjin edustajat.  

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan kontaktiryhmän neuvotteluissa edettiin hyvin, vaikka Ukraina niitä oli jumittanutkin. Lavrovin mukaan pahin kanto kaskessa oli Ukrainan vaatimus saada valvoa Venäjän-vastaista rajaansa.  

– Juuri tätähän Ukrainan viranomaisten edustajat ovat viime päivinä yrittäneet: sitoa kaiken rajavalvontaan. Niin kauan kuin taistelut jatkuvat ja niin kauan kuin monia muita ongelmia on ratkaisematta, se on minun mielestäni epärealistista, Lavrov sanoi.  

Lavrovin mukaan kaikkien rajasopimusten on oltava sellaisia, että myös Donetskin ja Luhanskin alueen separatistit voivat ne hyväksyä.

Lavrov sanoi Ukrainan tahallaan kiihdyttäneen taisteluita vallatakseen mahdollisimman paljon alueita ennen rauhanneuvotteluja.  

Jos Minskissä ei saavuteta tuloksia, Venäjää uhkaavat uudet pakotteet. Ensimmäinen askel olisi jatkaa viime kesänä asetettujen talouspakotteiden voimassaoloa. Nykyiset pakotteet loppuvat ensi kesänä, ellei toisin päätetä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.