Neuvottelijat eivät usko ilmastosopuun Cancúnissa

Puolentoista viikon päästä alkavilta Cancúnin ilmastoneuvotteluilta ei odoteta etukäteen paljoa. Laillisen ja kaikki maat kattavan ilmastosopimuksen syntyyn Cancúnissa ei usko juuri kukaan.

- Odotukset eivät ole korkealla, joten nyt ei ainakaan pudota korkealta kuten Kööpenhaminan jälkeen, sanoo Suomen pääneuvottelija Sirkka Haunia ympäristöministeriöstä.

Neuvottelujen mahdollisuuksia arvioitiin tänään ympäristöministeriön järjestämässä tilaisuudessa.

- Tilanne on kiinnostavampi kuin vähän aikaa sitten luultiin. Selvää on, että laillisesti sitovaa kaiken kattavaa sopimusta ei synny, mutta osia siitä ehkä, uskoo ympäristöministeri Paula Lehtomäki (Kesk.).

Rahoituksesta ja metsäkadosta ehkä sopu

Cancúnissa voidaan kuitenkin edetä monissa tärkeissä kysymyksissä.

- Ilmassa on myös positiivisia merkkejä. Monissa asioissa on edetty. Metsäkadon torjunnasta voidaan saada sopu ja myös sopimusteksti valmiiksi. Rahoituskysymyksistä odotamme myös ratkaisuja. Sekin on myönteistä, että vaikka YK-vetoisen neuvottelujärjestelmän toimivuudesta on esitetty kritiikkiä, mikään osapuoli ei ole lähtenyt neuvottelupöydästä eikä kukaan ole halunnut pysäyttää koko prosessia, luettelee ympäristöministeri Lehtomäki.

Kioton sopimuksen jatko auki

Neuvotteluissa pitäisi myös sopia siitä, millaista sopimusta tavoitellaan. Kehitysmaat ovat vaatineet vuonna 2012

loppuvalle Kioton sopimukselle jatkoa. Ongelmana on kuitenkin se, että Kioton sopimus kattaa vain alle kolmasosan maailman päästöistä eikä Yhdysvallat ole siinä mukana. Japani ja Venäjä ovat myös vastustaneet Kioton sopimuksen toista kautta.

- EU on valmis harkitsemaan Kioton jatkokautta osana laajempaa kansainvälistä sopimusta. Se ei kuitenkaan voi olla koko ratkaisu. Yhdysvaltojen ja kehitysmaiden pitää myös sitoutua toimiin, vaatii Lehtomäki.

Yleisesti uskotaan, ettei Yhdysvallat voi moneen vuoteen sitoutua minkäänlaiseen kansainväliseen ilmastosopimukseen. Republikaanien voitto Yhdysvaltojen kongressivaaleissa vaikeutti ilmastolainsäädännön etenemismahdollisuuksia entisestään.

- Ainoa positiivinen asia Yhdysvaltoja koskien on se, että joissakin osavaltioissa kuten Kaliforniassa tehdään jo päästövähennyksiä. Monissa osavaltioissa on voimakas tahto siitä, että Yhdysvaltojen pitäisi edetä ilmastotoimissaan, arvioi kansainvälisten asiain neuvos Jukka Uosukainen ympäristöministeriöstä.

Päästövähennykset eivät riitä

Maailman valtioiden ei uskota antavan uusia päästövähennyslupauksia Cancúnissa. Tähänastiset lupaukset eivät riitä

EU:n päästöoikeudet

pysäyttämään lämpenemistä kahteen asteeseen. Kööpenhaminassa maat kuitenkin hyväksyivät kahden asteen tavoitteen. Tavoitteen saavuttaminen vaatisi teollisuusmailta 25-40 prosentin päästöleikkauksia vuoteen 2020 mennessä ja kehitysmailta päästöjen kasvun hillintää.

- Toki päästövähennystavoitteista keskustellaan kokouksessa, mutta tuskin kukaan ilmoittaa korkeampia lukuja kuin tähän mennessä ovat ilmoittaneet. EU päättää vasta ensi keväänä, nostaako se tavoitettaan 20 prosentista ylöspäin eli Cancúnissa ei tätä päätöstä tehdä. Selvää toki on, ettei 20 prosentin tavoite riitä pysäyttämään lämpenemistä kahteen asteeseen, myöntää ympäristöministeri Lehtomäki.

Lue myös:

    Uusimmat