Mainos

Neuvostopatsaan siirtoa valmistellaan Virossa

Kiistelty Pronssisoturi-patsas on tarkoitus vihkiä uudelleen käyttöön toukokuun 8. päivä. Mellakat rauhoittuivat Tallinnassa viime yönä, mutta uusiin yhteenottoihin on yhä varauduttu.

Viron hallitus lupaa huomenna näyttää, että levottomuudet aiheuttanut Pronssisoturi-patsas on edelleen hyvässä kunnossa. Virossa on levitetty huhua, että kiistelty patsas olisi tuhottu.

Perjantaina keskustasta siirretty patsas on siitä asti ollut salaisessa paikassa tiukasti vartioituna.

Muistomerkin uudelleensijoittamista on alettu valmistella tänään. Patsas on tarkoitus pystyttää sotilashautausmaalle Tallinnan keskustaan. Muistomerkin alle mahdollisesti haudatut venäläissotilaat saavat myös leposijan sotilashautausmaalta.

Viron puolustusministerin Jaak Aaviksoon mukaan Pronssisoturi-patsas vihitään uudelleen käyttöön 8. toukokuuta. Viron venäläiset ovat perinteisesti viettäneet 9. toukokuuta Voitonpäivää toisen maailmansodan päättymisen kunniaksi.

Tämänvuotisten juhlien pelätään ryöstäytyvän mellakoinniksi.

Tallinnassa rauhallinen yö

Viron tilanne on rauhoittunut rajujen mellakoiden jäljiltä. Myös valtaosa kiinniotetuista mellakoitsijoista on vapautettu tänään.

Poliisin mukaan viime yö oli rauhallinen koko Tallinnan keskustan alueella. Liikkeellä oli ainoastaan pieniä nuorisoryhmiä. Keskustassa partioi edelleen runsaasti poliiseja.

Häiriöitä oli yön aikana eniten Viron itäosissa. Postimees-lehden mukaan Koillis-Virossa sijaitsevassa Jõhvissa poliisi pidätti 16-vuotiaan nuoren, jolta löydettiin käsikranaatti. Narvassa poliisi otti kiinni viitisenkymmentä rähinöitsijää.

Viron pääministeri Andrus Ansip lupasi eilen televisiopuheessaan, että mellakoinnista aiheutuneet aineelliset vahingot korvataan.

Tuhat otettiin kiinni mellakoissa

Viron pääsyyttäjä Norman Aas kertoi, että mellakoinnista on nostettu syyte 29:ää henkilöä vastaan. Lukema nousee varmasti, sillä rikostutkinta on vasta alkuvaiheessa. Aasin mukaan poliisilla on noin 300 henkilön osalta näyttöä, jolla heidät voidaan kytkeä konkreettisiin lainrikkomuksiin.

Poliisi otti mellakoinnin yhteydessä kiinni koko Virossa yhteensä tuhatkunta ihmistä, joista noin 50 on yhä pidätettyinä.

Aas kiisti jyrkästi väitteet, että kiinni otettuja tai pidätettyjä olisi pahoinpidelty. Viron oikeuskansleri Allar Joks on käynyt tapaamassa pidätettyjä, ja myös hänen näkemyksensä on, ettei ihmisten laillisia oikeuksia ole rikottu.

Poliisijohtaja Raivo Aeg puolestaan torjui syytökset siitä, että poliisi olisi syyllistynyt liialliseen tai tarpeettomaan voimankäyttöön.

Kuva: Nelli Grönroos.

Apupoliisit kaduille

Viron poliisi kerää vapaaehtoisia avustamaan mahdollisten uusien mellakioiden torjunnassa. Postimees-lehden mukaan puhelimitse ja internetin välityksellä ns. apupoliiseiksi on ilmoittautunut jo noin 600 ihmistä.

Viron poliisi on avannut myös internet-sivuston, jonne on koottu mellakoinnin aikana Tallinnan keskustassa otettuja valokuvia ja valvontakameroiden aineistoa.

- Jos joku tunnistaa itsensä kuvista, hän voi tulla vapaaehtoisesti poliisin puheille ja antaa selvityksen tekemisistään. Sitä varmasti arvostetaan siinä vaiheessa, kun teoista jaetaan rangaistuksia, poliisijohtaja Raivo Aeg sanoi.

Aegin mukaan sivustolla on runsaasti kävijöitä, ja poliisi on jo saanut vihjeitä kuvissa olevista henkilöistä.

Karkotus uhkaa

Kymmeniä Tallinnan mellakointiin osallistujia voi uhata karkotus maasta.

Poliisi on pidättänyt yli 800 ihmistä perjantain ja lauantain vastaisten öiden mellakoihin liittyen. Pidätetyistä neljä viidesosaa on venäjänkielisiä. Noin 50-60 heistä asuu Virossa pitkäaikaisella oleskeluluvalla.

Jos nämä ihmiset todetaan syylliseksi esimerkiksi yleisen turvallisuuden ja ihmisten vaarantamiseen, heidän oleskelulupansa voidaan mitätöidä.

(MTV3-STT-BNS-Postimees)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.