Mainos

"Neuvostopartisaanien sieppaamien kohtalot selvitettävä"

Jatkosodan Siviiliveteraanit ry vaatii neuvostopartisaanien sieppaamien siviilien ja talvisodan siviilisotavankien kohtaloiden tutkimista.

Jatkosodan Siviiliveteraanit ry vaatii selvitystä neuvostopartisaanien rajakylistä sieppaamien suomalaisten siviilien ja talvisodan siviilisotavankien kohtaloista.

Yhdistyksen mielestä tämä kävisi päinsä liittämällä nämä asiat professori Heikki Ylikankaan esittämään tutkimusprojektiin. Ylikangas on aiemmin ehdottanut selvitettäväksi muun muassa toisen maailmansodan aikana Saksaan ja Neuvostoliittoon luovutettujen siviilien ja sotavankien kohtalot.

Jatkosodan Siviiliveteraanit ry on lähettänyt ehdotuksensa sekä pääministeri Matti Vanhaselle (kesk.) että puolustusministeri Seppo Kääriäiselle (kesk.).

Yhdistyksen mukaan jatkosodan aikana Suomen alueella liikkuneet neuvostopartisaanit ottivat itärajan kylien teiltä ja heinäniityiltä muutamia siviilivankeja, joiden kohtaloista ei sen jälkeen ole saatu mitään tietoja.

Lisäksi Jatkosodan Siviiliveteraanit muistuttaa sotavankien erityisryhmästä eli venäläisten talvisodan aikana rajan taakse viemästä noin 2 500 siviilistä. Näiden joukossa oli paljon lapsia ja vanhuksia, joita kuoli vankeudessa ja vielä Suomeen paluun jälkeen karanteenileireilläkin.

Yhdistyksen mielestä olisi selvitettävä sotavankeuteen vietyjen siviilien määrät, vankeuden aikana kuolleet, vapaaehtoisesti palaamatta jääneet sekä palanneet. Lisäksi tulisi tutkia, kuinka monta vauvaa vankeuden aikana syntyi ja kuinka moni niistä kuoli vankileirillä, Jatkosodan Siviiliveteraanit ry painottaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.