Neuvostonostalgia on kova sana Venäjän taidemarkkinoilla

Venäläinen nykytaide elää talouskasvun mukana uutta nousua. Moskovassa haaveillaan nyt kokonaisesta taidekaupunginosasta, jonka sydän on vanha tehdasalue.

Nykytaidekentän kuumin sana on neuvostonostalgia, jossa nykyisyyttä käsitellään kommunismin ajan kuvaston kautta. Neuvostotunnelmoinnista ovat kiinnostuneita niin tavalliset taiteenkuluttajat kuin uniikkiteoksia ostavat oligarkitkin.

Taiteilija Dmitri Gutov (kuvassa)on osa venäläisen nykytaiteen buumia, jossa neuvostonostalgia kukoistaa eri muodoissaan.

- Nyt on alkamassa aikakausi, jolla ei ole todellisia yhteyksiä menneeseen. Se on todella outoa ja uutta niin teknologisesti, älyllisesti kuin tunteen tasolla, Gutov kuvailee.

Gutov on nostanut oman Neuvostoliittonsa moskovalaisessa teollisuusmiljöössä sijaitsevan gallerian seinälle, häkkiin tarkasteltavaksi (kuva alhaalla).

Taiteilija Dmitri Gutovin taidetta

Vanhan viinitehdas Vinzavod on Moskovan vastine Helsingin kaapelitehtaalle. Tehdas on hiljattain muutettu taide- ja kulttuurikeskukseksi, ja se on radikaalisti muuttanut muun muassa nuorten taiteilijoiden mahdollisuuksia päästä esille Moskovassa.

- Kiinnostus venäläiseen nykytaiteeseen on nousussa maailmalla ja se on tietysti suuri plussa meille kaikille. Tämä näkyy myös Vinzavodissa, koska suuri määrä kansainvälisiä museoita ja gallerioita haluaa nyt tehdä yhteistyötä Moskovan kanssa ja tuoda näyttelyitä tänne, kertoo Vinzavodin ohjelmajohtaja Anna Zaitseva.

Vinsavodissa neuvostohenkistä nykytaidetta pääsee ihailemaan käytännössä ilmaiseksi, mutta kommunismin ihanteita myydään toisaalla myös kovaan markkinahintaan. Triumph-galleria on auki vain asiakkaan tilauksesta, ja useimmiten Moskovan pintaeliittiä varten. Teokset maksavat keskimäärin neljännesmiljoonaa euroa kappale.

Lue myös:

    Uusimmat