Mainos

Neuvosto: Ranskan työlaki perustuslain mukainen

Ranskan perustuslakineuvoston mukaan kiistelty työlaki ei ole maan perustuslain vastainen. Nyt lakiehdotus menee presidentti Jacques Chiracin hyväksyttäväksi.

Ranskan perustuslakineuvosto on antanut hyväksyntänsä kiistellylle nuorten työlaille, joka heikentäisi merkittävästi nuorten työntekijöiden irtisanomissuojaa. Neuvoston mukaan laki on ei ole perustuslain vastainen.

Päätös merkitsee sitä, että presidentti Jacques Chirac voi joko saattaa lain voimaan allekirjoituksellaan yhdeksän päivän kuluessa tai viedä sen uudelleen parlamentin käsittelyyn. Uutta parlamenttikäsittelyä ovat vaatineet opiskelija- ja ammattijärjestöt.

Perustuslakineuvosto hylkäsi valituksen, jonka olivat tehneet oppositiossa olevan sosialistipuolueen kansanedustajat. He katsovat, että laki ei ole perustuslain mukainen, koska se erottelee työntekijät iän mukaan. He myös toteavat, että pääministeri Dominique de Villepin keskeytti keskustelun laista ennen äänestämistä.

AFP: Chirac hyväksyy lain

Pääministeri de Villepinin ajamaa lakiuudistusta vastaan on osoitettu mieltä jo pari viikkoa. De Villepinin mukaan lailla pyritään parantamaan työllisyyttä.

Lain mukaan alle 26-vuotiaat työntekijät voidaan irtisanoa kahden vuoden aikana ilman syytä.

Chirac ilmoitti heti päätöksen jälkeen pitävänsä ranskalaisille televisiopuheen huomisiltana. Uutistoimisto AFP:n saamien tietojen mukaan Chirac saattaa lain voimaan, mutta tarjoaa lain vastustajille neuvotteluja nuorisotyöttömyydestä.

Mielenilmaukset lakia vastaan jatkuivat jälleen tänään. Yli tuhat opiskelijaa tunkeutui Pariisissa Gare de Lyonin rautatieasemalle, jolloin SNCF-rautatieyhtiön oli keskeytettävä junaliikenne. Myös muualla Ranskassa tie- ja rautatieliikennettä häirittiin.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.