Mainos

Neuvolat laiminlyövät vauvojen terveystarkastuksia

Suurin osa neuvoloista rikkoo suosituksia imeväisikäisten terveystarkastuksista. Terveydenhoitajien tarkastuksia järjestää suositusten mukaisesti vain joka kolmas ja lääkärintarkastuksia puolet terveyskeskuksista. Terveydenhoitajien tarkastukset ovat paikoin jopa vähentyneet neljän vuoden takaisesta, ilmenee Stakesin selvityksestä.

-Ilman säännöllisiä tapaamisia lasten kehitystä uhkaavat ongelmat jäävät tunnistamatta, sanoo tutkimuspäällikkö Tuovi Hakulinen-Viitanen.

Myös erityistä tukea tarvitsevien lasten ja perheiden seuranta on selvityksen mukaan vielä vähäistä.

Neuvolat ovat vähentäneet jonkin verran myös perhevalmennusta, vaikka sitä olisi asiantuntijoiden mielestä syytä päinvastoin lisätä. Valmennus on tarpeen, koska näin voidaan tavoittaa molemmat vanhemmat. Myös vertaistukea tarjoavia vanhempainryhmiä on järjestetty hyvin vähän.

Suunta oikea, tavoite vielä kaukana

Toisaalta terveydenhoitajia ja lääkäreitä on saatu lisää, vaikka tavoitetaso on vielä kaukana. Äitiysneuvoloissa heitä on suosituksia vastaavasti oli vain noin kahdessa terveyskeskuksessa kolmesta. Lastenneuvoloissa terveydenhoitajia oli suositusten mukaisesti lähes puolessa ja lääkäreitä lähes joka kolmannessa terveyskeskuksessa.

Aiemmin lakkautettuja hoitotyön johtajien virkoja on perustettu uudelleen. Yhä useammassa kunnassa terveydenhoitajan työn tueksi on tullut perhetyöntekijöitä. Heitä tarvitaan kuitenkin vielä lisää.

Kotikäyntejä on lisätty erityisesti lapsen odotusvaiheessa. Käynnit auttavat ongelmien varhaista tunnistamista, ja niistä hyötyvät etenkin erityistä tukea tarvitsevat perheet. Muut kuin imeväisikäisten määräaikaistarkastukset ovat hieman lisääntyneet.

Asetus tarpeen valvontaa helpottamaan

Hakulinen-Viitanen on pettynyt siihen, että alueellinen eriarvoisuus istuu niin tiiviisti neuvolatoiminnassa. Samat alueet, joissa tilanne oli parempi jo neljä vuotta sitten, ovat kohentaneet toimintaansa edelleen eniten. Parhaiten vauvakansan asioita hoidetaan Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen lääneissä sekä suurissa kaupungeissa. Yksittäisiä helmiä on muuallakin.

Yleensä laadukkaita lastenneuvoloita on siellä, missä on laadukkaita äitiysneuvoloita. Parhaita laatupisteitä kerättiin Hangossa, Raumalla, Ruovedellä sekä Malmin terveydenhoitoalueella Helsingissä ja Tunkkarin terveysasemalla Vetelissä.

Hakulinen-Viitanen uskoo, että suosituksia vastaavalle tolalle neuvolat saadaan todennäköisesti vasta, kun valmisteilla oleva asetus saadaan voimaan.

Asetusta valmistellut työryhmä luovuttaa luonnoksensa ensi viikolla peruspalveluministeri Paula Risikolle (kok.). Asetus on tehokkaampi väline kuin suositukset, ja se helpottaa myös lääninhallitusten valvontatyötä, sanoo ylitarkastaja Marjaana Pelkonen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.