Mainos

Neuvola tarkastaa jatkossa myös vanhempien kunnon

Kuntien on viimeistään ensi vuonna laitettava neuvola- ja kouluterveyspalvelunsa kuntoon. Asetus velvoittaa kuntia järjestämään jatkossa esimerkiksi neuvoloissa perheille neljä laajaa terveystarkastusta.

Myös koululaisten terveystarkastuksista luistaminen muuttuu tiukentuvan valvonnan myötä kunnille hankalammaksi.

- Selvitysten mukaan palvelut eivät olleet tarpeisiin nähden riittäviä ja ne toteutuivat hyvin epätasaisesti. On inhimillistä ja taloudellista kohentaa näitä ehkäiseviä palveluja, perustelee asetusta ylitarkastaja Marjaana Pelkonen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

Kunnilla on ollut puolentoista vuoden siirtymäaika laittaa puutteet kuntoon.

Kesällä 2009 hyväksytty asetus ei lisää terveystarkastusten määrää, mutta tekee neljästä neuvolatarkastuksesta aiempaa laajempia ja mukaan kutsutaan molemmat vanhemmat.

- Laajassa terveystarkastuksessa ovat aina mukana myös vanhemmat ja silloin tarkastellaan koko perheen hyvinvointia, ei pelkästään lapsen.

Tuolloin selvitetään esimerkiksi perheen jaksamista, parisuhteen tilaa, alkoholinkäyttöä ja mahdollista tukipalvelujen tarvetta.

Kaikkiaan alle kouluikäiselle olisi tehtävä 15 määräaikaistarkastusta.

Valvonta tiukkenee

Kouluikäisille kuntien olisi pitänyt jo aiemmin järjestää laajat terveystarkastukset ensimmäisellä, viidennellä sekä kahdeksannella luokalla. Myös näihin tarkastuksiin kutsutaan vanhemmat.

Johtaja Taru Koivisto STM:stä kertoi eilen, että jatkossa valvonta tiukkenee. Esimerkiksi terveystarkastuksien toteutumista vahtivat Aluehallintovirastot sekä sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira.

- Aluehallintovirastoilla on oikeus antaa kunnille määräys puutteiden korjaamiseksi määräajassa, jopa sakon uhalla, kertoo Koivisto.

Kunnat saavat tänä ja ensi vuonna yhdeksän miljoonaa euroa valtionosuuksia neuvolapalvelujen remontointiin.

Pelkonen kertoo, ettei tuoretta tilastotietoa pikkulapsiperheiden ongelmista ole, mutta huostaanottojen määrät ovat kasvaneet vuosikaudet.

- Me tiedämme, että aika iso osa huostaanotoista johtuu vanhempien ongelmista. Erilaisia pulmia arvioidaan olevan 10-30 prosentilla lapsiperheistä ja vakavampia pulmia ehkä viidellä prosentilla.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.