Neulahuovutus (10.12.)

Neulahuovutus on hauska uusi tapa huovuttaa villaa. Perinteisesti villa huovutetaan tasossa käsin hieromalla ja hankaamalla veden sekä saippuan avulla. Neulahuovutuksessa villan kuidut saadaan kiinnittymään toisiinsa huovutusneulalla pistelemällä, jolloin villa huopuu kuin itsestään ilman vettä ja saippuaa.

Neulahuovutuksessa käytetään huovutuskoneeseen tarkoitettua neulaa. Neulan kärkiosassa on pieniä väkäsiä, jotka villaa pisteltäessä vetävät villan kuituja niin että ne takertuvat toisiinsa, eli huopuvat.

Neulahuovutus avaa huovuttamiselle aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Neulalla huovutettaessa voidaan tehdä paljon tarkempia ja pienempiä yksityiskohtia ja 3-ulotteisten hahmojen ja koristeiden huovutus on paljon helpompaa kuin perinteisellä huovutustavalla.

Neulahuovutuksen perusohje:

1. Muotoile villatuppo kädessäsi haluamaasi muotoon.

2. Aloita pistelemällä villan pintaa sieltä täältä huovutusneulalla.

3. Pistele villaa tasaisesti joka puolelta niin että neula menee koko työn läpi. Käytä huovutustyön alustana superlonpalaa. Jatka villapinnan pistelyä huovutusneulalla kunnes se on mielestäsi tarpeeksi huopunut.

Erilaisten hahmojen huovuttaminen huovutusneulalla

Huovutusneulalla voidaan huovuttaa esimerkiksi erilaisia 3-ulotteisia hahmoja. Hahmojen tms. luominen on suhteellisen helppoa, sillä villa muotoutuu neulalla todella helposti ja villaa voi aina lisätä tarpeen mukaan huovutettuun työhön vaikka se olisikin jo tiiviiksi huovutettu.

¤ Hahmon huovuttaminen kannattaa aloittaa "vartalon" huovuttamisesta. Muotoile villatuppo ensin kevyesti käsissäsi haluamaasi muotoon. Huomioi, että villa "kutistuu" myös neulalla huovutettaessa noin 30-40%.

¤ Pistele villaa joka puolelta huovutusneulalla. Isommat kappaleet voi huovuttaa kädessä, mutta pienempien kappaleiden alla kannattaa käyttää alustana paksuhkoa superlonin-palasta. Huovan tiiviys riippuu neulalla pistelyn määrästä, eli mitä enemmän villaa pistelee sen tiiviimpi pinnasta tulee. Jatka villapinnan pistelyä kunnes se on mielestäsi tarpeeksi huopunut.

¤ Huovuta erikseen superlonlevyn päällä hahmolle haluamasi ulokkeet, kuten kädet, jalat, korvat, häntä yms. Huovuta uloke erillisenä muuten valmiiksi, mutta jätä sen kiinnittämiskohtaan hieman huovuttamatonta villaa. Kiinnitä valmis uloke neulalla pistelemällä kiinni hahmon vartaloon. Ohuissa ulokkeissa esim. hännässä tms. voi käyttää tukena metallilankaa.

¤ Lisää lopuksi neulalla huovuttamalla esim. raidat erivärisestä villasta ym. yksityiskohdat ja ompele hahmolle silmät, viikset tms.

Neulahuovutustekniikalla voidaan kuvioida ja koristella myös huovutettuja levytöitä tai muita pehmeitä ja harvoja kankaita. Tällöin tulee huomioida, että huovutetut kuviot kestävä vain varovaista käsinpesua. Hahmottele ensin haluamasi kuvio villasta käsissä muovaillen. Jos haluat tarkkareunaisen kuvion tai haluat lisätä pintaan 3-ulotteisen kuvion, huovuta kuvion kappaleita ensin erillään ennen kun kiinnität ne neulalla huovuttamalla valitsemaasi huopa- tai kangaspintaan.

Mallit ja materiaalit: Sinooperi Oy

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja